Televizní film ze současnosti, v němž osudy deseti postav pohltí milostný vír.
Režie: Viktor Polesný. Scénář: Pavel Kohout, Jelena Mašínová. Hrají: Lucie Štěpánková, Filip Čapka, Dana Sedláková, Pavel Batěk a další.

Tématem televizního filmu jsou nenaplněné či promarněné milenecké a manželské vztahy dnešních dnů. Jde o film povídkový: deset postav - deset milostných variací. Protagonisty jsou lidé současné vyšší střední třídy. Ti, kteří stačili vydělat nějaké větší peníze či je získali právě sňatkem a neumí je rozumně využít. Jsou-li muži, ženu pokládají za zaměnitelný majetek či, patří-li k opačnému pohlaví, muže za prostředek k zajištění bezstarostné existence. Povídky jsou navzájem provázány tak, jak je to v současné kinematografii moderní: postavy - v našem případě vždy jedna postava - přecházejí z jedné povídky do druhé, až se kruh uzavře. A právě na konci kruhu uvidíme opravdovou lásku, která bohužel už nemůže nic zachránit.

Scénář televizního filmu napsala autorská dvojice Pavel Kohout a Jelena Mašínová, z jejíž scenáristické tvorby viděli diváci ČT např. seriál "Konec velkých prázdnin", televizní film "PF 77" (televizní ceny Elsa 2004, původní televizní dramatická tvorba: Pořad, Režie - Jaroslav Brabec, Herečka - Vlasta Chramostová), televizní film "Hodina pravdy" či "Hodina tance a lásky".

Téma televizního filmu je parafrází divadelní hry rakouského dramatika Arthura Schnitzlera, která vznikla před sto lety a je u nás překládána jako "Rej"(Der Riegen). Jenže Schnitzler zakázal svou hru provozovat až do konce ochranné lhůty, tak ho trápily všemožné a opakované cenzorní zákazy. Poté, co lhůta uplynula, Pavel Kohout napsal jako poctu Schnitzlerovi divadelní hru "Arthurovo Bolero" a právě podle ní vznikl dnes natočený film "Deset způsobů lásky".

Dnešní doba není tak prudérní a sex také není hlavním problémem hry: tedy vlastně ano, ale jen jako prostředek, s nímž lze dosáhnout nejrůznějších cílů. A ty cíle ukazují jednu tvář současné společnosti.

Napište nám