Vzhůru do věží

Někdo si nedokáže představit prázdniny bez moře, jiný šlape po horách a další se těší, že si konečně udělá čas na knihu. Inspirující je publikace Praha, město věží, kterou nedávno vydala Edice ČT. Stejnojmenným televizním seriálem vás provázel herec Viktor Preis.

Pražské věže jsou správné objekty pro čas volna. Ve všední den pod nimi spěcháme s hlavou skloněnou, plnou starostí. V čase prázdnin se však můžeme zastavit a zvednout hlavu vzhůru. Kromě toho, že se nám naskytne neobvyklý pohled, objevíme spoustu zajímavostí.

Kniha Praha, město věží je velká výpravná, dárková publikace, která má 350 stran, přes 250 barevných fotografií a uvnitř vloženou mapu se všemi věžemi, na které televizní štáb, pod vedením režiséra a autora knihy, Bedřicha Ludvíka, vystoupal. Vezměte zmíněnou mapu, vyberte si věž, která vás láká, nastudujte o ní informace v knize a pak s mapou v kapse – „ať prší či sněží, stoupejte do věží!“ Lákavé jsou všechny. Vybrali jsme pro vás ty, které byste rozhodně neměli vynechat.

Vyhlídková plošina divadla U Hybernů
Klikněte pro větší obrázek Není vlastně ani věž, ale jen místo nad průčelím domu. Je to vůbec nejmladší vyhlídkové místo v Praze. Má několik výhod – vyjedete na ni výtahem, je v samém centru města, hned vedle náměstí Republiky a výstup na terasu můžete spojit s návštěvou známého muzikálového divadla.

Žižkovský vysílač
Klikněte pro větší obrázek Nejvyšší v Praze, s nejvyšší vyhlídkovou plošinou (90 m), s nejvyšší restaurací. I sem vás vyveze výtah. Ovšem výš, až k anténním nástavcům, kam vyšplhal Viktor Preiss, vás, z pochopitelných důvodů, nepustí.

Jindřišská věž
Klikněte pro větší obrázek Je to vlastně zvonice kostela sv. Jindřicha a Kunhuty. Před nedávnem prošla rozsáhlou rekonstrukcí, která do staré věže vestavěla novou, moderní věž. Takže do krovu Jindřišské věže se opět dostanete pohodlným výtahem. Ocitnete se v nečekaně útulném prostoru. Tady autor seriálů o pražských věžích, ale taky rozhlednách, památných stromech či pramenech, Bedřich Ludvík pořádá své písničkářské čtvrtletníky. Po nich můžete povečeřet v sousedství zvonu Jindřicha v jedné z nejlepších pražských restaurací.

Novoměstská radnice
Klikněte pro větší obrázek „Tak tady jsem se, pánové, ženil.“ řekl Viktor Preiss cestou do věže Novoměstské radnice. V této věži žádný výtah nejezdí, tady se musí pěkně po schodech. Odtud lze vidět věž Národního muzea v přesném zákrytu s žižkovským vysílačem a největší pražské náměstí tady máte jako na dlani.

Richterova vila
Klikněte pro větší obrázek Vycházku do pražských věží nezakončíme na věži, ale v obnovené svatováclavské vinici nad Klárovem. Je odtud pohled na Prahu jako z věže! V Richterově vile je celý komplex restaurací. Místo je to tak krásné, že se až dech tají. Tady vám opravdu „u nohou leží, Praha, město věží“. Zde se Bedřich Ludvík naposledy sešel s Viktorem Preissem k poslednímu rozhovoru do knihy Praha, město věží. Hovořili o koncích a rozloučeních. A my se tady také rozloučíme.

Pražské věže, to je nekonečné téma. Je zvláštní, že o nich nikdy nevyšla žádná kniha, která by se jim soustavně věnovala. Kniha Praha, město věží, kterou pro vás vydala Edice ČT, je tedy unikátní i tím, že je první. Tak do ní zase zpátky uložte mapu, skloňte hlavu a těšte se na příští prázdniny, kdy zase podle ní budete moci jít „vzhůru do věží!“

Připravila: Daniela Kupsová, foto: Bedřich Ludvík, Eva Svobodová
Převzato z časopisu ČT+