Úvod » Chat s odborníkem » Ing. Vít Syrový

Ing. Vít Syrový

potravinář

Fotografie

Vystudoval Vysokou školu chemicko-technologickou v Praze, Fakultu potravinářské a biochemické technologie. Dále absolvoval postgraduální stipendijní pobyt v Rakousku na Zemědělské univerzitě ve Vídni, kde měl možnost seznámit se s nejnovějšími poznatky jak z oblasti zpracování ovoce a zeleniny, tak z pekárenského oboru. Ve své knize Tajemství výrobců potravin ukazuje, jaké látky se v moderní průmyslové produkci běžně užívají. Jak se ale ve všech těch "éčkách", konzervantech a dochucovadlech má spotřebitel orientovat?

Více najdete v reportáži Kontroverzní éčka z cyklu PORT.

Záznam chatu z 1. 6. 2012

Glass Inferno:
Dá se říct, že jste odborník na výživu a potravinářský technolog?
Ing. Vít Syrový: 16:47
Doufám že ano. Vystudoval jsem potravinářské technologie a v této oblasti jsem byl též zaměstnán. Nyní se už přes 12 let zabývám poradenstvím v oblasti výživy. Pokud Vás zajímá více podrobností k mé kbalifikaci apod., můžete se podívat na: www.vitsyrovy.cz
neznamaxy@seznam.cz:
Dobrý den, ráda bych věděla, proč mi ty zdravé potraviny moc nechutnají a pochutnám si na těch nezdravých. Dcery se snaží vařit zdravě, ale když uvařím já, vnučka také baští.
Ing. Vít Syrový: 16:55
Otázkou ale je, co si kdo pod zdravou výživou představuje. Někteří lidé se na základě přečtení různých striktních dietních systémů dostávají až do extrémů. Racionální výživa třeba tvrdí, že nezdravé je co je sladké, nebo obsahuje tuk apod. Zastánci těchto směrů pak leckdy vaří a ostatním třeba i vnucují mnohé až nechutné pokrmy. To ale zdraví moc neprospívá, neboť jídlo nám má chutnat. Avšak zároveň mají i prospívat našemu zdraví. Nevím, co Vaší vnučce vaříte, ale pokud je to domácí strava, kterou s láskou připravujete z kvalitních surovin (tz. ne z polotovarů, uzenin a dalších průmyslově znehodnocených potravin), tak osobně nevidím důvod, proč by Vámi připravované jídlo mělo být nezdravé.
Glass Inferno:
Kde vlastně pracujete?
Ing. Vít Syrový: 17:01
V současnosti se živím jako soukromý poradce zdravého životního stylu,dietetických konzultací, testování hladin nepostradatelných látek apod. Uvedené poradenství v oblasti léčebné výživy provádím na adrese: Praha 6, Šlikova16. Další informace o mé osobě, mých předchozích zaměstnání můžete nalézt na www.vitsyrovy.cz
Pavel Sedláček:
Dobrý den, dá se někde nalézt seznam potravin (výrobců), které ,,neškodí"? Děkuji.
Ing. Vít Syrový: 17:03
Dle mého nelze. Nezbývá než si přečíst údaje, které mají být povinně uvedeny na obalu ve „Složení“ (platí to pro balené výrobky s plochou obalu větší než je 10 cm2 ). Obzvláště je třeba sledovat, zda jsou tam nějaké symboly E s č., případně chemické názvy. Čím je jich tam více, tím hůře. Mezi jednotlivými přídatnými látkami je ovšem značný rozdíl, a to jak v jejich chemické struktuře, tak i z hlediska zdravotního dopadu. Vždyť se mezi ně počítají nejen látky přirozené, jako jsou vitaminy, ale kromě toho i umělé syntetické sloučeniny, jež lidskému organismu prokazatelně škodí. Nejjednodušší je pak nahlédnout do odpovídajících seznamů nebo tabulek se soupisy přídatných látek. Dnes lze už nalézt knihy, ve kterých se dovíte, které přídatné látky se za E čísly skrývají a zároveň je v nich i hodnocení míry jejich škodlivosti. Tyto a další informace lze nalézt např. v publikaci „Tajemství výrobců potravin, aneb příručka zákazníka, kterému není lhostejné, co všechno přijímá se svou stravou “, jíž lze objednat na http://www.vitsyrovy.cz/.
Lucie Burešová:
Dobrý den, mohl byste ze svých zkušeností porad konkrétní značky potravin, zejména uzenin, kde můžeme říci, že jsou to "kvalitní potraviny" bez éček a chemických přísad? Děkuji.
Ing. Vít Syrový: 17:07
Jediné uzeniny, které neobsahují škodlivé dusitany, a měly by být vyrobeny " v souladu s přírodou", vyrábí dle mých informací Biofarma Sasov,info@biofarma.cz, +420 567 312 281, viz www.biofarma.cz http://e-shop.biofarma.cz
H. Tesařová:
Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat na radu (popř.odkaz na publikaci atd.) jak stravovat malé děti a těhotné, aby do sebe dostávaly minimum éček a škodlivých chemikálií. Mám dvouletého syna a snažím se přijít na to,jakými pravidly se řídit při nákupu potravin. Děkuji za odpověď a přeji pěkný den.
Ing. Vít Syrový: 17:23
Co se týká minimalizace éček a příjmu škodlivých chemikálií, tak tyto a další informace můžete nalézt např. v publikaci „Tajemství výrobců potravin, aneb příručka zákazníka, kterému není lhostejné, co všechno přijímá se svou stravou “, jíž lze objednat na http://www.vitsyrovy.cz/
Eva Vrbová:
Dobrý den, je vůbec možné se v dnešní době těmto látkám vyhnout? Jak se jako poradce zdravého životního stylu stravujete vy (kde a jaké potraviny nakupujete)? Pro p. Sedláčka: spoustu zajímavých informací najdete na stránkách chemievjidle.cz.
Ing. Vít Syrový: 17:29
Dle mého přesvědčení mohu nakupovat třeba v supermarketu. Jen je třeba věnovat každému nákupu dostatečnou pozornost a přečíst si složení (třeba i s lupou) a zjištěné údaje dešifrovat. Mezi jednotlivými přídatnými látkami je totiž značný rozdíl, a to jak v jejich chemické struktuře, tak i z hlediska zdravotního dopadu. Vždyť se mezi ně počítají nejen látky přirozené, jako jsou vitaminy, ale kromě toho i umělé syntetické sloučeniny, jež lidskému organismu prokazatelně škodí. Nejjednodušší je nahlédnout do odpovídajících seznamů nebo tabulek se soupisy přídatných látek. Dnes lze už nalézt knihy, ve kterých se dovíte, které přídatné látky se za E čísly skrývají a zároveň je v nich i hodnocení míry jejich škodlivosti. Tyto a další informace lze nalézt např. v publikaci „Tajemství výrobců potravin, aneb příručka zákazníka, kterému není lhostejné, co všechno přijímá se svou stravou “, jíž lze objednat na http://www.vitsyrovy.cz. Když tedy ve složení najdu éčka, které ve své publikaci řadím do 4 nebo páté nejhorší skupiny, tak je jednoduše nekoupím. Naštěstí se dnes dají sehnat i potraviny a nápoje bez škodlivých éček.
Lenka Hájková:
Dobrý den, na jaké E-čka nebo latky by si zejm.maminky meli davat pozor a nikdy nekupovat tyto potraviny detem, proste vedet ty nejhorsi a pri nakupu, automaticky a z hlavy, kontrolovat tyto E-cka a nikdy takove potraviny nekoupit. Dekuji za radu.
Ing. Vít Syrový: 17:31
Mezi jednotlivými přídatnými látkami je značný rozdíl, a to jak v jejich chemické struktuře, tak i z hlediska zdravotního dopadu. Vždyť se mezi ně počítají nejen látky přirozené, jako jsou vitaminy, ale kromě toho i umělé syntetické sloučeniny, jež lidskému organismu prokazatelně škodí. Nejjednodušší je nahlédnout do odpovídajících seznamů nebo tabulek se soupisy přídatných látek. Dnes lze už nalézt knihy, ve kterých se dovíte, které přídatné látky se za E čísly skrývají a zároveň je v nich i hodnocení míry jejich škodlivosti. Tyto a další informace lze nalézt např. v publikaci „Tajemství výrobců potravin, aneb příručka zákazníka, kterému není lhostejné, co všechno přijímá se svou stravou “, jíž lze objednat na http://www.vitsyrovy.cz
Daniela:
Dobrý den, velmi děkuji, že se konečně něco děje a někdo lidem je ochoten vysvětlit , co jim vlastně výrobci dávájí jíst. Bohužel jakoukoliv naši vládu to nezajímá. Takže jedinná cesta je, aby se pravdu dozvědělo co nejvíce lidí a přestali tyto druhy potravin kupovat. Takže se přimlouvám za pozdější vysílací čas tohoto pořadu. 16 hod. odpoledně je většina lidí v práci nebo na cestě domů. Takže zase to téměř nikdo nevidí. A o tuto nápravu se musíme postarat VŠICHNI.
Ing. Vít Syrový: 17:38
Souhlasím s Vámi, že jedinná cesta je, aby se pravdu dozvědělo co nejvíce lidí a přestali nevhodné a přiotrávené potraviny nakupovat. Proto se o této tématice snažím už dlouho a vytrvale mluvit a psát. Už před více než 10 lety jsem napsal publikaci „Tajemství výrobců potravin, aneb příručka zákazníka, kterému není lhostejné, co všechno přijímá se svou stravou “, jíž si každý zájemce může objednat na http://www.vitsyrovy.cz, případně koupit v knihkupectví. Závisí tedy na lidech, zda vyvinou vlastní iniciativu a budou se zajímat o to, co jim škodí a co prospívá.
Tereza:
Dobrý den, jsem moc ráda, že existují lidé jako Vy, kteří se nebojí prozradit v televizi tajemství složení potravin. Myslím, že by bylo na čase, aby se takové informace učily děti již na 2. stupni ZŠ a v oblasti výživy byly vzdělané přinejmenším stejně jako v těch ostatních. Existují nějaké pořady, které by se pouštěly takto na ŽŠ, SŠ jako součást výuky? Myslím, že pokud v této oblasti chybí výukový materiál, pak jste podle mého názoru právě VY ten nejpovolanější, který by měl na tom pracovat.
Ing. Vít Syrový: 17:45
Děkuji za uznání. Výukové materiály k této oblasti na většině školách nemají k dispozici. Na více míst si mi už ale pozvali kvůli přednášce, semináři apod. V některých případech jsem jim předal i materiály, které mohli zařadit do svých výukových programů.Závisí jen na tom, zda o tuto osvětu má nekdo na ŽŠ, SŠ atd. zájem. Pokud byste chtěla někoho přesvědčovat o potřebnosti zavedení této tématiky do výuky, můžete si nejprve objednat mou publikaci „Tajemství výrobců potravin, aneb příručka zákazníka, kterému není lhostejné, co všechno přijímá se svou stravou “, viz http://www.vitsyrovy.cz. Na uvedených stránkách naleznete i kontakty, kdybyste se mi chtěla ozvat kvůli další možné spolupráci.
bera:
Dobrý den, najde se vůbec u nás v obchodech na pultech v sekci uzeniny i něco zdravého? Moc věci s E..nekupuji,přítel nedávno koupil šišky s mákem,, mělo to cca 8 ecek ,,babičiny šišky s makem,, mam dvouletého mlsouna a nemuzu videt jak ho tatinek krmi klobasami ikdyz jen obcas...ale desi me co v tom je....
Ing. Vít Syrový: 17:52
V běžných obchodech na pultech v sekci uzeniny asi nic zdravého nenajdete. Pokud je mi známo, tak jediné uzeniny bez škodlivých éček pochází z Biofarmy Sasov info@biofarma.cz, +420 567 312 281, http://e-shop.biofarma.cz Co se týká ostatních potravin, nemusíte přestat nakupovat v supermarketu. Jen je třeba věnovat každému nákupu dostatečnou pozornost! Mezi jednotlivými přídatnými látkami je ovšem značný rozdíl, a to jak v jejich chemické struktuře, tak i z hlediska zdravotního dopadu. Vždyť se mezi ně počítají nejen látky přirozené, jako jsou vitaminy, ale kromě toho i umělé syntetické sloučeniny, jež lidskému organismu prokazatelně škodí. Nejjednodušší je nahlédnout do odpovídajících seznamů nebo tabulek se soupisy přídatných látek. Dnes lze už nalézt knihy, ve kterých se dovíte, které přídatné látky se za E čísly skrývají a zároveň je v nich i hodnocení míry jejich škodlivosti. Tyto a další informace lze nalézt např. v publikaci „Tajemství výrobců potravin, aneb příručka zákazníka, kterému není lhostejné, co všechno přijímá se svou stravou “, jíž lze objednat na http://www.vitsyrovy.cz
ing. V. Havel:
Jak to vidíte s aspartamem? Říká se , že je to jed: http://www.sladkypolibek.com/sladkypolibek/Jed%20zvany%20aspartam.htm a na druhé straně že tak moc neškodí: http://www.ceskyprojektzdravi.cz/Je%20aspartan%20%C5%A1kodliv%C3%BD.htm a přitom je s asi polovině nápojů... Děkuji.
Ing. Vít Syrový: 17:57
s protichůdnými názory se setkáte všude. Avšak pokud někdo chválí uměle vyráběné chemikálie, které mají výrobcům zlevnit výrobu, jde zjevně o loby. Co se týká tvrzení,že některé éčka jsou jedy, tak i na to jsou rozdílné názory. Mezi jednotlivými přídatnými látkami je ovšem značný rozdíl, a to jak v jejich chemické struktuře, tak i z hlediska zdravotního dopadu. Vždyť se mezi ně počítají nejen látky přirozené, jako jsou vitaminy, ale kromě toho i umělé syntetické sloučeniny, jež lidskému organismu prokazatelně škodí. Jak se ale má normální člověk v éčkách vyznat? Nejjednodušší je nahlédnout do odpovídajících seznamů nebo tabulek se soupisy přídatných látek. Dnes lze už nalézt knihy, ve kterých se dovíte, které přídatné látky se za E čísly skrývají a zároveň je v nich i hodnocení míry jejich škodlivosti. Tyto a další informace lze nalézt např. v publikaci „Tajemství výrobců potravin, aneb příručka zákazníka, kterému není lhostejné, co všechno přijímá se svou stravou “, jíž lze objednat na http://www.vitsyrovy.cz
Tomas černy:
Dobry den..... chci ve vas zeptat co je nejebo lepši piti....vodu se stavou.....vodu z lahve....nebo vodu z kohotku se stavou...nebo co je nejlepši pit?
Ing. Vít Syrový: 18:08
Toto je velmi široká otázka. Pokud někdo chce pít neupravovanou vodu z kohoutku, měl by si nejprve zjistit, jaký je její zdroj. Polovina běžné pitné vody je u nás získávána z podzemních zdrojů, které mohou být celkem ucházející. Druhá polovina ale pochází z povrchových toků; u vody, která se z ní vyrábí, je s otazníkem, co vše obsahuje. Určité škodliviny se sice odstraní převařením vody (např. se vypaří chlór a další těkavé sloučeniny) a proto ji lze užít k přípravě čajů či k vaření. Smysluplné je též pořídit si kvalitní filtr (nejlépe vícestupňový), který by měl pohltit větší část škodlivin. Nemalou roli hraje rovněž transport (potrubím) a skladování pitné vody. U balených vod může mít nepříznivý vliv i obal, do kterého se nápoje čepují. Je potvrzeno, že látky, ze kterých je obal vyroben, přecházejí do obsahu, čímž nezanedbatelně mění původní složení. Jako negativní příklad si lze uvést často užívané PET obaly. Součásti umělých hmot z nich jednak přecházejí do vody a mimoto reagují s v ní přítomnými minerály. Proto je bezpečnější nalézt si čistý přírodní pramen a k němu si chodit „načepovat“. Pokud si chcete přečíst více o pitném režimu, tak o něm píšu na: http://www.vitsyrovy.cz/clanky/
Jan Kopeček:
Dobrý den, děkuji za perfektní reportáž. Rád bych se Vás zeptal, jak je to s PET lahvemi - zdali dochází k uvolňování látek toxických či měnících naše tělo? Trochu mě znepokojuje ten tereftalát. děkuji
Ing. Vít Syrový: 18:13
toto je velmi zásadní otázka. Dle informací, které se ke mně dostaly, tak látky, ze kterých je obal vyroben, přecházejí do obsahu, čímž nezanedbatelně mění původní složení. Jako negativní příklad se často uvádí PET obaly. Součásti umělých hmot z nich jednak prokazatelně přecházejí do vody a mimoto reagují s v ní přítomnými minerály. Takže vodu v PET pokud možno nepiji. Dle mého je bezpečnější nalézt si čistý přírodní pramen a k němu si chodit „načepovat“. Pokud si chcete přečíst víc o pitném režimu, podívejte se na http://www.vitsyrovy.cz/clanky/
marie:
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, proč bylo používání stévie dříve zakázáno a ted je takový rozmach. Chystám se na toto téma dělat diplomovou práci, takže se o stévii celkem zajímám. Děkuji
Ing. Vít Syrový: 18:19
zcela otevřeně se tomu snažili zabránit výrobci umělých sladidel. Pokud se stévie rozšíří, tak jejich škodlivé chemikálie nebudou už lidé chtít. Takže příjdou o obrovské zisky. Je chvályhodné,že na toto téma budete dělat diplomovou práci. Kdybyste se chtěla dovědět více o škodlivých účincích některých aditiv, tak další informace můžete nalézt v mé publikaci „Tajemství výrobců potravin, aneb příručka zákazníka, kterému není lhostejné, co všechno přijímá se svou stravou “, jíž lze objednat na http://www.vitsyrovy.cz/
Glass Inferno:
Jaký postgraduál jste studoval ve Wien?
Ing. Vít Syrový: 18:24
na Zemědělské universitě ve Vídni jsem po metodické stránce jsem studoval převážně statistické plánování pokusů. Kromš toho jsem se věnoval sledování vlivu minerálů, vlákniny a dalších látek na lidské zdraví
Glass Inferno:
Jste mimo potravináře gurmán a kulinář?
Ing. Vít Syrový: 18:25
asi ano
Glass Inferno:
Jak dlouho Vám trvalo sepsat Tajemství výrobců potravin?
Ing. Vít Syrový: 18:34
to je těžké si vzpomenout, bylo to více než před deseti lety. Vznikala jakoby postupně. Nejprve si u mne objednal studii jeden obchodník s potravinami a tak vznikla studie, která se různě šířila. Pak se mi jedna známá paní zeptala, proč o tom nenapíšu knížku. Uznal jsem, že je to dobrý nápad a pustil se do toho. Jelikož jsem k tomu už měl dost podkladů, tak to zase ani zřejmě netrvalo tak dlouho. Zdlouhavější někdy bývyjí následné korektury a přípravné práce před tiskem. Nyní ale už mám za sebou i sepsání a vydání dalších dvou knih "Tajemství krve". Pokud chcete, mmůžete se podívat na http://www.vitsyrovy.cz, mám je tam uvedeny.
Jana Chyská:
Dobrý den, v reportáži jsem zahlédla tabulku s barevně odlišenými kódy "éček" - rychlá pomůcka, co koupit a co ne. Nevíte, kde takový přehled sehnat? Děkuji Jana
Ing. Vít Syrový: 18:35
tabulka pochází z publikace „Tajemství výrobců potravin, aneb příručka zákazníka, kterému není lhostejné, co všechno přijímá se svou stravou “, jíž si můžete objednat na http://www.vitsyrovy.cz/
den:
Znáte nazpaměť všechna éčka?
Ing. Vít Syrový: 18:36
nejsem přece geniální blázen. Užívaných éček je u nás povoleno přes 320! Mnohem jednodušší je nahlédnout do odpovídajících seznamů nebo tabulek se soupisy přídatných látek. Dnes lze už nalézt knihy, ve kterých se dovíte, které přídatné látky se za E čísly skrývají a zároveň je v nich i hodnocení míry jejich škodlivosti. Tyto a další informace lze publikaci „Tajemství výrobců potravin, aneb příručka zákazníka, kterému není lhostejné, co všechno přijímá se svou stravou “, jíž lze objednat na http://www.vitsyrovy.cz/
den:
Jak se ve všech těch "éčkách", konzervantech a dochucovadlech má spotřebitel orientovat?
Ing. Vít Syrový: 18:37
Nejjednodušší je nahlédnout do odpovídajících seznamů nebo tabulek se soupisy přídatných látek. Dnes lze už nalézt knihy, ve kterých se dovíte, které přídatné látky se za E čísly skrývají a zároveň je v nich i hodnocení míry jejich škodlivosti. Tyto a další informace lze nalézt např. v publikaci „Tajemství výrobců potravin, aneb příručka zákazníka, kterému není lhostejné, co všechno přijímá se svou stravou “, jíž lze objednat na http://www.vitsyrovy.cz/
Blanka, Most:
Dobrý den. Jak mám ochránit svou rodinu před potravinářským průmyslem, který - jak se zdá - sleduje jen své zisky, a nikoli naše zdraví?
Ing. Vít Syrový: 18:39
Nakupujete-li průmyslově upravované potraviny, tak si neopomeňte přečíst údaje, které mají být povinně uvedeny na obalu ve „Složení“ (platí to pro balené výrobky s plochou obalu větší než je 10 cm2 ). Obzvláště je třeba sledovat, zda jsou tam nějaké symboly E s č., případně chemické názvy. Čím je jich tam více, tím hůře. Mezi jednotlivými přídatnými látkami je ovšem značný rozdíl, a to jak v jejich chemické struktuře, tak i z hlediska zdravotního dopadu. Vždyť se mezi ně počítají nejen látky přirozené, jako jsou vitaminy, ale kromě toho i umělé syntetické sloučeniny, jež lidskému organismu prokazatelně škodí. Jak se ale má normální člověk v éčkách vyznat? Nejjednodušší je nahlédnout do odpovídajících seznamů nebo tabulek se soupisy přídatných látek. Dnes lze už nalézt knihy, ve kterých se dovíte, které přídatné látky se za E čísly skrývají a zároveň je v nich i hodnocení míry jejich škodlivosti. Tyto a další informace můžete nalézt např.v publikaci „Tajemství výrobců potravin, aneb příručka zákazníka, kterému není lhostejné, co všechno přijímá se svou stravou “, jíž lze objednat na http://www.vitsyrovy.cz/
Zdeněk, Mělník:
Dobrý den. Je možné, že vzhledem ke své neznalosti (nebo neschopnosti vyluštit všechna éčka uváděná na obalu) pravidelně překračuji maximální doporučenou denní dávku některých éček a tak se postupně otravuji? Je možné nějak zaručit, že doporučenou dávku jakéhokoli éčka nikdy nepřekročím?
Ing. Vít Syrový: 18:43
Tak toto opravdu nevím - jednak to závisí na tom, co kupujete a jíte a kromě toho na odolnosti Vašeho organismu. Představte si, že by vám někde dali na talíř několik kilo chemikálií a popřáli dobrou chuť. Každý by zjevně takovouto krmi odmítl. Avšak pokud se různé chemikálie zamaskují do potravin a podávají po menších dávkách, převážná část lidí to slupne, aniž o tom ví. Přitom takto skrytých chemických látek jsou kilogramy! Odhady se sice liší – pohybují se od tří do sedmi kilogramů potravinářských přídatných látek ročně – avšak tato čísla jsou vždy hrozivá. Co s nimi má nebohé tělo dělat? Určitou část přijatých chemikálií dokáže organismus po přepracování nějak vyloučit. Pokud je však škodlivin moc, nebo jde o umělé a těžko odbouratelné sloučeniny, leckdy to nezvládne. Jelikož po překročení určité koncentrace v krvi by došlo k otravě, ukládají se tyto škodliviny na různá místa organismu.Tyto „černé skládky“ organismu ale mohou být příčinou nemalých zdravotních problémů – od těch méně nebezpečných (např. ekzémů a dalších alergických projevů) až po ty nejobávanější, jako jsou srdečně cévní onemocnění a rakovina. Chemie v těle je tedy skrytá „časovaná bomba“ a proto je zbytečné diskutovat o tom, zda umělé látky škodí či nikoli. Do našeho těla vůbec nepatří! Proto se vyplatí zamyslet předem, co jíst či pít a co raději ne. Pokud byste se chtěl v éčkách vyznat, tak více informací můžete nalézt např. v publikaci „Tajemství výrobců potravin, aneb příručka zákazníka, kterému není lhostejné, co všechno přijímá se svou stravou “, jíž lze objednat na http://www.vitsyrovy.cz/.
Bětka:
Jaké jedy můžeme najít v potravinách? Jak je možné, že se tam dodávají schválně?
Ing. Vít Syrový: 18:46
Na tuto odpověď není možné odpovědět jen mailem, neboť jenom éček je u nás povoleno více než 320! Jak se ale má normální člověk v éčkách vyznat? Nejjednodušší je nahlédnout do odpovídajících seznamů nebo tabulek se soupisy přídatných látek. Dnes lze už nalézt knihy, ve kterých se dovíte, které přídatné látky se za E čísly skrývají a zároveň je v nich i hodnocení míry jejich škodlivosti. Tyto a další informace můžete nalézt např. v publikaci „Tajemství výrobců potravin, aneb příručka zákazníka, kterému není lhostejné, co všechno přijímá se svou stravou “, jíž lze objednat na http://www.vitsyrovy.cz/. Co se týká druhé otázky, tak zcela otevřeně - pokud by lidé nebyli nemocní, tak by se nesmírně snížily zisky farmaceutických společností. Takže je to kvůli velkému bysnysu.
Petr K.:
Dobrý den. Proč se předem neprovádí dlouhodbé zkoušky éček a jejich účinků?
Ing. Vít Syrový: 18:49
Protože by se při nich zákonitě zjistilo, že se jich většina nemá vůbec používat. A tím by se snížily zisky chemických koncernů. Loby těchto výrobců žel dokáží zatajit i už zjištěné skutečnosti, např. že některé z aditiv mají karcinogenní účinky.
Pavel Kučera:
Probíhá v současné době u nás nebo v zahraničí nějaké sledování účinků dusičnanů nebo fosfátů na lidský organizmus?
Ing. Vít Syrový: 18:55
Jestli se v současnosti provádí nějaké nové studie, tak to nevím. Vzhledem k tomu, že jsem dříve pracoval ve vědě (které stále více chybí peníze), tak si moc nedělám iluze, že by se došlo ke správným závěrům. Kdo by platil výzkum, který by dokázal, že se do potravin přidávají jedy? V minulosti se už ovšem opakovaně zjistilo, že mnohé z aditiv mají škodlivé účinky. Avšak tyto skutečnosti se pokud možno tutlají, neboť by se tím snižovaly zisky chemických koncernů. Loby těchto výrobců žel dokáží zatajit i vědecky zjištěné skutečnosti, např. že některé z aditiv mají karcinogenní účinky.
Naďa:
Existuje nějaký portál, kde by byly nejnovější seriózní informace o kvalitě potravin a o éčkách?
Ing. Vít Syrový: 18:56
mohu Vám doporučit stránky http://www.vitsyrovy.cz

Přehled chatů

Ing. Dana Sephtonová

Fotografie

22. 6. 2012

chemik

Ing. Petr Ondráček, CSc.

Fotografie

15. 6. 2012

námořní kapitán

Martin Řezníček

Fotografie

8. 6. 2012

student

Ing. Vít Syrový

Fotografie

1. 6. 2012

potravinář

Prof. RNDr. Štěpán Urban, CSc.

Fotografie

25. 5. 2012

fyzikální chemik

Ing. Dana Sephtonová

Fotografie

18. 5. 2012

chemik

David Obdržálek

Fotografie

11. 5. 2012

robotik

PhDr. Martin Kuška, Ph.D.

Fotografie

4. 5. 2012

kulturolog

Mgr. Michal Švanda, Ph. D.

Fotografie

27. 4. 2012

astronom

Ing. Ludmila Kazdová, CSc.

Fotografie

20. 4. 2012

odbornice na inzulinovou rezistenci

Dr. Ing. Petr Vítek

Fotografie

13. 4. 2012

Prof. Ing. Petr Dvořák, CSc.

Fotografie

6. 4. 2012

molekulární biolog a genetik

Jarmila Ondráčková

Fotografie

30. 3. 2012

jachtařka

RNDr. Ladislav Metelka

Fotografie

23. 3. 2012

klimatolog

Doc. MUDr. Petr Neužil, CSc., FESC

Fotografie

16. 3. 2012

kardiolog

první | předchozí | 1 2 3 4 5 | další | poslední (15)