26 minut
Folklorní magazín

14. května 2011

Obsah dílu

Košt slivovice v Bukovanech — Fašanková zabijačka v Nové Lhotě

Části dílu

00:26
Košt slivovice v Bukovanech
    „Gořalenka na svět přišla, aby starost z hlavy vyšla.“ V tom duchu se nesl Košt slovácké slivovice a jiných destilátů v Bukovanech u Kyjova. Tradičně tato akce přitáhne velkou spoustu soutěžících a ještě větší publikum. Není se co divit, vždyť jak říkají místní, s první chalupú zde vyrostla i první pálenice. Cimbálová muzika Mladí burčáci tak doplní soutěžní klání o to nejcennější, čím se místní chlapi honosí. Titul pro toho, kdo má nejlepší slivovici, je totiž ceněn víc, než luxusní auto či sličná roba.
    10:18
    Zajímavosti z folklóru
      Cuvée Ostrava je jedinou soutěží vín v Moravskoslezském kraji. Jedinou soutěží v oblasti, kde víno nebylo až tak obvyklým nápojem. Až v posledních letech se vzrůstající kvalita stolování odrazila i na poptávce po kvalitním víně. Jde o zavádění nové tradice do tohoto teritoria, a nebo je na co navazovat? Co k tomu patří a proč?
      15:05
      Fašanková zabijačka v Nové Lhotě
        Masopust, na Slovácku nazývaný fašankem, má nejryzejší podobu v podhorských a horských oblastech Bílých Karpat, zejména na Uherskobrodsku, Kopanicích a na Horňácku. V minulosti jemu předcházela zabíjačka. Jak jinak, maso se dalo déle uchovávat v syrovém stavu jen v zimně a nebo zpracovat například v udírně. Fašank je také dnem, kdy se podle prastarých zvyklostí – odpovídajících přírodnímu cyklu - "dojídali" poslední zbytky masa a úrody z předešlého roku. Popeleční středou totiž začíná čtyřicetidenní půst, který končí až Velikonocemi.
        Přehrát celé video
        Stopáž26 minut
        Další díl
        28. května 2011

        Napište nám