Hosté: Výživový specialista Petr Havlíček a zemědělský analytik František Havlát, Moderuje: Světlana Witowská
23:00:07Ministerstvo financí chce prověřit ceny másla a ceny u chodníku.
23:00:12Kontrola by měla posoudit oprávněnost zdražení ceny.
23:00:16Už včera Evropská komise dala členským zemím návod,
23:00:19jak postupovat proti dvojí kvalitě potravin.
23:00:21Jak poznáme kvalitní jídlo?
23:00:23Patříme skutečně mezi nejméně zdravé země světa?
23:00:29Zeptám se pana Havlíčka a odborník na zemědělství pana Pavláta.
23:00:37Oba budou hosté dnešního interview.
23:00:39Dobrý večer.
23:00:40Dobrý večer z Brna.
23:00:42Pane Havlíčku, jak kvalitní potraviny tady v Česku jíme
23:00:46Záleží na tom, co si vybíráme.
23:00:49Především.
23:00:50Dají se vybrat potraviny, které jsou velice kvalitní,
23:00:53samozřejmě dají se vybrat ty potraviny,
23:00:55které jsou velice nekvalitní.
23:00:57Takže záleží na spotřebiteli, jaké potraviny preferuje.
23:01:00Platí nutně
23:01:04že zdravá potravina se rovná dráha potravina?
23:01:07Ještě to můžeme srovnat se šizenou potravinou,
23:01:12vždy bude o něco dražší.
23:01:14Nicméně ta cena nikdy není zárukou toho,
23:01:17že se jedná o skutečně velmi kvalitní potravinu.
23:01:19Ať už z hlediska surovin, nebo i z hlediska nutričního.
23:01:23O tom, že tady v Česku máme jinou kvalitu potravin,
23:01:26než třeba v zahraničí, i když jsou to věci,
23:01:28které jsou ve stejném obalu, tak se tady mluví poměrně dlouho,
23:01:32až teď politici přiznali, že to také.
23:01:35Když jste si toho všiml vy?
23:01:36Že tady něco není v pořádku?
23:01:42Toto propírána v médiích minimálně 10 let.
23:01:45Celých 10 let byl i ze strany výrobců negován.
23:01:48Hovořilo se neustále o tom, že vlastně to složení surovinové,
23:01:53těch potravin, tak identické pro celý ten region.
23:01:57Že se potraviny neliší.
23:01:59Až tento rok vlastně se ukázalo, že to tak opravdu není.
23:02:03Vy to poznáte?
23:02:04Když si koupíte v Německu máslo a tady v Česku?
23:02:09Poznáte, kdybyste ho zabalil, aby se nevěděl,
23:02:11které chce si kde koupil, poznáte to?
23:02:16To máslo není úplně ideální příklad.
23:02:19Protože je tam mléčný tuk.
23:02:22U čokolády už to poznat je hodně.
23:02:24To je na spotřebiteli, aby otočil výrobek.
23:02:27Nenechal se zmást jen tou líbivou etiketou.
23:02:33Přečíst si nutriční hodnoty.
23:02:35Ze zákona výrobce je povinen uvádět veškeré suroviny,
23:02:42které používal v sestupném pořadí.
23:02:46Pokud vidíme rozdíly, tak se jedná o jiné složení,
23:02:50samozřejmě budou použité jiné suroviny v jiném složení,
23:02:54tak i nutriční složení se musí odlišovat.
23:02:57Jak máme v obchodě poznat, že ta kvalita potraviny,
23:03:01nebo že ta potravina, kterou si kupujeme, tak je kvalitní?
23:03:04Vy se určitě něčím víte, když jdete do obchodu.
23:03:09Opravdu čtete každé složení?
23:03:12Pak ten nákup trvá o hodně déle.
23:03:16Bohužel trvá.
23:03:18Ale je to o tom, že když se nechce nechat řídit,
23:03:20tak prostě tu informaci si musím získat.
23:03:23Neudělám to jinak, než že si přečtu etiketu toho výrobku.
23:03:26Takže se nedá nic dělat.
23:03:29Konzument de facto jinou možnost nemá, než se zajímat o něco,
23:03:33čemu se řek říká znovu zboží.
23:03:40Některé věci zarazí na první pohled.
23:03:42Včera jsem například v jednom obchodním řetězci vzal do ruky
23:03:45salám, pro zajímavost jsem se podíval na složení,
23:03:48zjistil jsem, že tam je rostlinný tuk.
23:03:50Logika věci říká, že prostě do salámu rostlinný tuk nepatří.
23:03:54Vy jste ten sám kupoval pro sebe?
23:03:57Nebojte se jen dívala?
23:03:59Víte sám?
23:04:03Koupím si.
23:04:04Ale nekoupím si krůtí salám s rostlinným tukem, to ne.
23:04:08Koupit si kvalitní salám, který je vyrobený z masa a surovin,
23:04:11který mají ten výrobek tvořit.
23:04:14Do jaké míry si můžeme za to sami?
23:04:16Za to, co nám obchodní řetězce nabízejí.
23:04:22Máme na výběr?
23:04:23Samozřejmě máme.
23:04:24A často jsme pohodlní.
23:04:26Přesně, co říkáte.
23:04:28Že ten čas tam potom strávíme příliš dlouhý.
23:04:30Tak se nám nechce to dělat.
23:04:32Berme výroky, jak nám přijdou pod ruku.
23:04:35Nebo jak nám je prezentuje reklama.
23:04:37A už se nezajímáme o to, z čeho jsou potom výrobky složené.
23:04:42Velmi často se setkáváme i s tím, že zákazník neví,
23:04:46co v tom výrobku by mělo být.
23:04:48Nepřijde mu divné, že chléb, který byl vždy ten moukou, kváskem, solí,
23:04:55tak má najednou 30 surovin.
23:05:02Pan Šmíd oprava, Landšmíd.
23:05:17V Německu z vepřového masa, u nás z kuřecího.
23:05:22Je to špatně?
23:05:24Tak životu nebezpečné to není.
23:05:26Ale je to o tom, že používají zbytky z masa.
23:05:32Takže když je tam drůbeží separát, tak nebrat?
23:05:37Ano, ale vodítkem jsou nutriční hodnoty.
23:05:40Pokud vím, že výrobek má být vyrobený z masa,
23:05:43který obsahuje zhruba 20 % bílkoviny,
23:05:45v případě tučnějšího masa ten obsah bude trochu vyšší,
23:05:51tak při separátech a náhražkách, co dělá tu kvalitu,
23:05:55třeba obsah bílkoviny, také podstatně logicky nižší.
23:05:58Ta potravina investičně výrazně méně hodnotná.
23:06:02Ministr Marian Jurečka lidem radí, aby kupovali české potraviny.
23:06:07Pojďme si to poslechnout.
23:06:09Jednoduchá aut.
23:06:10Hledat na výrobku označení Regionální potravina.
23:06:13KLASA.
23:06:14Česká potravina.
23:06:16Či potravina vyrobená podle cechovní Potravinářské komory.
23:06:21Česká vlajka.
23:06:23Logo Regionální potravina.
23:06:24Nebo KLASA.
23:06:26Tyto tři otázky si zapamatujte.
23:06:28A nebudete nakupovat dráž.
23:06:33Souhlasíte?
23:06:34Určitě nikoliv.
23:06:36Je to v podstatě o tom, že potravina je vyrobena v Česku.
23:06:39To je všechno.
23:06:40Nebo, že převážná část těch surovin pochází z ČR.
23:06:44Ale velmi záleží v podstatě i na zadání řetězce.
23:06:48Které říká, chci tento výrobek.
23:06:50Cíl v takové ceně.
23:06:56Logicky je ten výrobek udělaný takový, jaký potřeba.
23:07:00Může být i nižší hodnota.
23:07:02Nemyslím si, že vlajka česká na výrobku zaručuje jeho kvalitu.
23:07:09Jak tedy poznám kvalitní zdravé jídlo?
23:07:12Opravdu mi pomohou jen ty nutriční hodnoty?
23:07:15Ničím jiným se nemohou řídit?
23:07:17Jak jsem říkal před chvílí, je to v podstatě o tom,
23:07:19vědět trochu, používat selský rozum.
23:07:23Máme odborníka na zemědělství.
23:07:25Tak určitě má slova potvrdí.
23:07:28Přemýšlet o tom, z čeho se ty potraviny vyrábí.
23:07:30Byla tady doba, kdy jsme se nechali napálit a kupovali jsme šunku,
23:07:34která obsahovala 50 % masa.
23:07:37A zbytek byly nějaké náhražky,
23:07:38které de facto dotahovali ať už konzistenci, chuť,
23:07:42nebo barvu.
23:07:44Začali jsme číst.
23:07:45Zjistili jsme, že šunka je maso.
23:07:47Pak jsou tam nějaké soli, které dodávají barvu.
23:07:51Zvyšuje u chovnost výrobku.
23:07:54Plus malé množství vody.
23:07:56To jsme se naučili.
23:07:57A takto bychom měli pokračovat i u ostatních výrobků.
23:08:00Když se u té šunky, když si člověk koupí šunku, která je balená,
23:08:08má 50 % masa.
23:08:10Vydrží dlouho.
23:08:11Jaké to je?
23:08:12My to chceme takto.
23:08:14Chceme potraviny, které vydrží co nejdéle.
23:08:16Abychom nemuseli ztrácet čas nákupem.
23:08:18Aby se to nekazilo.
23:08:20Takže pokud ta šunka obsahuje přes 90 % masa.
23:08:24Ale zároveň má dlouhou dobu chovy, tak tam musí být i látky,
23:08:31které to zajistí.
23:08:33Aby ta šunka vydržela déle.
23:08:40Zaznamenal jste v průběhu těch let,
23:08:42kdy se zabýváte výživovým poradenstvím nějakou zásadní změnu?
23:08:46Ve zvycích Čechů?
23:08:47Změnilo se něco zásadního v tom?
23:08:49Jestli teď se snažíme jíst obecně lépe?
23:08:52Nebo to opravdu záleží na každém a přístupu k tomu jakým životním
23:08:57stylem půjde člověk životem?
23:09:00Záleží na každém člověku skutečně.
23:09:02To se ale změnilo, to je z mého pohledu to,
23:09:04že se o té výživě mnohem více mluví.
23:09:09Jste si jistá, jestli něco změnilo?
23:09:15Podle mě se stav trochu zhoršit.
23:09:17Míra lidí, které trpí nadváhou, % diabetiků, další onemocnění,
23:09:22které souvisí se životním stylem, tak přibývá.
23:09:26Tyto čísla by měla spíše klesat, ale opak je pravdou.
23:09:32Proč to tak?
23:09:35Jak to souvisí s tím, jak chtějí?
23:09:37Já s tím souvisí životní styl?
23:09:39Sedí dlouho u počítače.
23:09:42Nesportují.
23:09:43Jezdí autem.
23:09:44Má výživa a jídlo velký vliv?
23:09:46Je to jeden ze zásadních vlivů.
23:09:48Ale nelze říci, že jen výživa.
23:09:51Že jen výživa může za ten stav, ve kterém jsme.
23:09:55Sedíme u počítače.
23:09:56Jak jste říkala, neodpočíváme.
23:10:00Nehýbeme se.
23:10:01Říci jen, že výživa je odpovědná, nebo že výživa to všechno spasí,
23:10:06to prostě není pravda.
23:10:09Když jsme u změn,
23:10:10tak se ale v průběhu času mění doporučení odborníků.
23:10:13Dříve se říkalo, jestli rostlinné tuky.
23:10:15Nejezte maso.
23:10:17Dnes je to obráceně.
23:10:19Je zdravější máslo než margarín?
23:10:22Tam je třeba trochu diferencovat konzumenta.
23:10:25Člověk, který je zdravý, aktivní,
23:10:29žije takovým tím správným životním stylem, jak se dnes prezentuje,
23:10:34tak není problém, aby používal máslo.
23:10:36U člověka, který žije málo aktivně, má celou řadu onemocnění,
23:10:41metabolické, má nadváhu, tak tam se obávám,
23:10:44že s tím máslem by měl být trochu opatrný.
23:10:47Co maso?
23:10:49Platí ještě pořád, že drůbeží maso je lepší než maso vepřové?
23:10:53Já si to nemyslím.
23:10:55Já si myslím, že každé maso má své pro a proti.
23:10:59A když to vezmeme na příkladu právě té šunky, kterou jsme zmiňovali,
23:11:04tak Čunka povinně případů se dělá z masa vepřového.
23:11:08A řadí se mezi dietní potraviny.
23:11:10Takže rozhodně bych neřešil,
23:11:12jestli je hovězí nebo vepřové kvalitnější než maso drůbeží.
23:11:15Samozřejmě záleží na tom, jakou část toho masa si vyberu.
23:11:19Zase stáhnu to k tomu, jakým způsobem žijí.
23:11:23Pokud je člověk aktivní fyzicky,
23:11:25tak pravděpodobně jen na libovém drůbežím mase bez tuku není
23:11:33schopen vydržet.
23:11:35Protože jeho energetické nároky jsou úplně jiné než u člověka,
23:11:39který žije sedavým způsobem života.
23:11:45Je to o tom, jak člověk žije.
23:11:48Jak je to s kvalitou vody?
23:11:49Teď nám teče z kohoutku kvalitnější voda?
23:11:52Než kterou si koupíme v plastové láhvi?
23:11:55Na toto skutečně nejsem úplně odborník.
23:11:58Nicméně co mohu říci, tak jste voda z vodárny je naprosto nezávadná.
23:12:09Co se ale stane s tou vodou v potrubí, to je otázka.
23:12:18Je to v různém stavu v různých částech města.
23:12:20Objevují se hlasy na téma,
23:12:22že balená voda také není úplně v pořádku.
23:12:25Co pijete vy?
23:12:26Já piju vodu z kohoutku.
23:12:31Protaženo přes uhlíkový filtr v konvici.
23:12:35Pojďme za panem Havlátem.
23:12:39Dobrý večer z Brna.
23:12:41Naťukli jsme máslo.
23:12:42Proč je teď najednou to máslo drahé?
23:12:45A v některých městech dokonce nedostatkové zboží.
23:12:51Kdo za to může?
23:12:53To má logiku.
23:12:54Podíváme se na loňský rok v červnu.
23:12:56Tak byl tlak na to, aby se snížil skot.
23:13:00Dojné krávy.
23:13:02Cena mléka padala dolů.
23:13:04Bohužel někteří zpracovatelé nebo velcí zpracovatelé,
23:13:10aby tlak umocněny, tak dováželi mléko ze zahraničí.
23:13:15Krávy se prodaly.
23:13:17Některé se dali na jatky.
23:13:19Teď je to taková hra s námi se spotřebiteli.
23:13:21Je to prostě hra.
23:13:23Tento trh ovládají v podstatě hodně velcí výrobci.
23:13:27Zpracovatelé.
23:13:28Pochopitelně jsou navázáni na supermarkety.
23:13:35Tak jako byl minule zájem o spad ceny mléka.
23:13:41Teď na smetany a másla roste souběžně nahoru.
23:13:45A v té podstatné věci je to o tom,
23:13:48že zemědělec z tohoto nemá de facto skoro nic.
23:13:51Ten dostává tu cenu pořád stejnou.
23:13:53Když jsem tady měla ministra zemědělství, tak jsem se ptala,
23:13:57on říkal, že to není tím, že bychom měli málo krav,
23:14:00ty současné kávy podle něho dojí více, než krávy dřívější.
23:14:03Říkal, že jedním z těch důvodů je to,
23:14:06že přes léto krávy dojí méně tučné mléko.
23:14:10Souvisí to s tím?
23:14:12Ono tučnost mléka má do určité míry souvislost i s krmnou dávkou
23:14:17a krmení krav.
23:14:19Obecně to tak lze říci.
23:14:20Ale je zapotřebí si uvědomit,
23:14:23že mezi lety 2000 až 1016 je tam zhruba
23:14:27úbytek 80 až 100 000 kusů krav.
23:14:29To není malé číslo.
23:14:31Je to zhruba 2 miliony l mléka.
23:14:38Tam problém je.
23:14:40Musíme si uvědomit, že dnes pokud nemáme na venkově malé zemědělce,
23:14:48kteří mají 30 nebo 50 krav, ale de facto zmizely zemědělci,
23:14:54kteří měli třeba 200 kusů, nebo 300 kusů, už se to tlačí do toho,
23:14:58abychom měli velkou chovatele.
23:15:00800, 1000 káv najednou.
23:15:03V jedné stáji.
23:15:05To je model, který se tady nějakým způsobem tlačí.
23:15:10Je na to podpora.
23:15:11To je špatný systém.
23:15:12My se musíme vrátit k tomu,
23:15:14abychom na ten chov vrátili menší a střední podnikatele.
23:15:17Aby ti chovatelé potom to mléko buď zpracovávali přímo na farmě,
23:15:22vyráběli z toho máslo.
23:15:25Další věci.
23:15:28Nebo musíme jít cestou malých mlékáren.
23:15:32Abychom byli schopni to nějakým způsobem balancovat.
23:15:36Jako je to v Rakousku, v Polsku.
23:15:39Itálii.
23:15:40Je nepochopitelné, když se podíváte do supermarketu,
23:15:42tak české máslo čtvrtka resty 50 g o 20 korun zhruba dražší
23:15:49než italské.
23:15:51Ptám se, jak je to možné?
23:15:52Kam jsme se dostali?
23:15:54Cena z Itálie a dovoz do Česka ještě levnější než u nás?
23:15:58To je velký problém.
23:16:00Musíme to si v této republice porovnat.
23:16:03Nemůžeme ty problémy odsouvat do Bruselu, že to vyřeší Brusel.
23:16:06Musíme to vyřešit tady.
23:16:08Celou kompletní zemědělskou politiku předělat,
23:16:10aby ten zemědělský sektor na venkově fungoval tak,
23:16:13jak funguje v zemích staré patnáctky.
23:16:16Mluvili jsme o dvojí kvalitě potravin.
23:16:18Když byste měl srovnat kvalitu potravin, která je dnes,
23:16:20která byla třeba před 30 lety, nastal tam nějaký zásadní rozdíl?
23:16:25Určitě.
23:16:27Já tady mám zrovna sebou některé normy.
23:16:30Které v podstatě platily do roku 89.
23:16:32A tam když se podíváte, na šunkový salám, nebo ostravské klobásy,
23:16:38tak v podstatě já nevím, jestli to kamera zabere.
23:16:42V podstatě z jakých surovin se to vyrábělo.
23:16:47Zkuste přečíst.
23:16:48Když se podíváte, tak tady máte šunkový salám.
23:16:52Máte tam na 1000 kg hotového výrobku.
23:16:58Máte tam 73 kg hovězího masa.
23:17:01150 kg vepřového masa.
23:17:04A dalších 810 kg vepřového libového masa.
23:17:11To je 100 % masa.
23:17:12Pak je tam dáno nějaká pšeničná mouka.
23:17:15Pěkný den a pitná voda.
23:17:17Nějaké koření.
23:17:18A to je všechno.
23:17:20Takže všechno zjišťujeme,
23:17:22že to řekl před chvílí pan Havlíček,
23:17:24že tady máme potraviny, které obsahují 20, nebo 30 komponentů,
23:17:29ptám se proč.
23:17:30Musíme se vrátit k tomu, že dnes nebude existovat,
23:17:33abychom měli v potravinách jakékoliv chemické látky.
23:17:37To znamená, musíme se vrátit k tomu,
23:17:39co tady bylo od první republiky kdysi dávno,
23:17:43nebo za dob minulého režimu.
23:17:45Kde se potravin de facto nedávali žádná éčka a další věci.
23:17:49To je cesta v podstatě.
23:17:51Budou na to lidé mít?
23:17:52Vypadá to, že kvalitnější potraviny budou asi i dražší.
23:17:56Jak sám říkáte.
23:17:57Když dříve to bylo skoro 100 % masa,
23:17:59dnes je tam třeba polovina,
23:18:01tak to třeba musí být logicky dražší výrobek.
23:18:06Musíte se podívat trochu zpět.
23:18:07Když se podíváte na ceny vepřového masa u zemědělců, tak cena neliší.
23:18:12To byla za minulého režimu.
23:18:14My musíme popřemýšlet,
23:18:15jestli dnes si kupujeme zhruba za stejné ceny tak jako za minulého
23:18:19režimu, budu se ptát, kde zůstávají ty marže?
23:18:24U obchodníků?
23:18:25U zpracovatelů?
23:18:26Ano.
23:18:28Tyto dvě skupiny musíme nějakým způsobem, jak jste řekl, srovnat,
23:18:32nebo vysvětlit, že není možné, aby zemědělec za to,
23:18:35že nebude prasata, tak bude dostávat dotace.
23:18:43My musíme tady vrátit zpátky na ten venkov malé a střední chovy.
23:18:50Když máme u nás 50 % soběstačnosti ve výrobě vepřového masa,
23:18:56tak si nedělejme iluze, že někdo doveze kvalitní potraviny.
23:18:59Když ví, že my tady surovinu nemáme.
23:19:03Jsme závislí z 50 % a dovozu.
23:19:05Takže my musíme to vrátit zpátky.
23:19:07Abychom to tady odchovali ten dobytek.
23:19:09Tady ho zpracovali.
23:19:11Myslím, že dnes díky dotacím, které jsou nastavené,
23:19:14tak jsou nastavené nešťastně.
23:19:16Je to na ha zemědělské půdy.
23:19:18Když nastavíme i s podmínkou na chov dobytka,
23:19:21tedy dvě velké dobytčí jednotky na ha, tak to dotace pokryjí.
23:19:27Nebo to ještě popravíme.
23:19:29Ale myslí, že cena se nebude moct lišit.
23:19:31Dnes když se podíváme, že supermarket,
23:19:34tam koupíte salám nebo surovinu zhruba za 150 korun,
23:19:38ale za tu samou cenu koupíte i uzeninu u soukromníka
23:19:41z 90 % masa.
23:19:43To je realita.
23:19:45Takže tady není strašení na místě.
23:19:46Jak někdo říká.
23:19:48Když budeme mít maso tam, tak bude vyšší cena.
23:19:53To je nesmysl.
23:19:54Cenu vytvořili těžce.
23:19:57Ti bohatou na tom, že nějakým způsobem s těmi obyvateli,
23:20:00s těmi pořadateli, tak manipulují.
23:20:03My si musíme nastavit tak,
23:20:06aby se finance a ekonomika točili ve prospěch náš, ČR,
23:20:10ne aby se vyváděly finance na zahraničí.
23:20:12Díky za připojení do interview ČT 24.
23:20:16My se vrátíme k panu Havlíčkovi.
23:20:18ČR je podle britské studie,
23:20:19která byla provedena ve 179 státech jedna z nejméně zdravých
23:20:28zemí světa.
23:20:29Je to pravda?
23:20:31Nevím, jestli skutečně jsme a těch prvních místech, nebo ne.
23:20:36Samozřejmě ty přední příčky zaujímáme už poměrně dlouhou dobu.
23:20:40Ale z mého pohledu hodnotit zdravotní stav populace podle toho,
23:20:45jestli kouří, pije alkohol, je obézní,
23:20:48tak mi přijde dosti zavádějící.
23:20:50Protože mi tam chybí třeba taková ta čísla jako průměrná
23:20:53délka dožití.
23:20:55Spotřeba léků.
23:20:56Nemocnost lidí.
23:20:59Návštěva lékaře.
23:21:01To bych považoval za validní pro posouzení zdravotního stavu
23:21:05národa.,
23:21:08Jak bychom obstáli,
23:21:09kdyby se senátory zdravotní návyky a stravovací návyky v EU?
23:21:15Obstáli bychom?
23:21:16Všeobecně se ví,
23:21:17že země východní Evropy přece jen když se v té době nedávno
23:21:23minulé příliš neřešil životní styl, tak se řešily úplně jiné věci.
23:21:28Tak přece jen ta západní Evropa šla trochu rychleji.
23:21:31Šla trochu dále.
23:21:32Takže přece jen tam to povědomí o výživě a celkově o životním stylu
23:21:36bylo vždy o trochu vyšší.
23:21:38A jsou pořád o trochu dále.
23:21:40Pro nás bylo jednou z hlavních takových těch priorit,
23:21:45už za minulého režimu, mít plný talíř.
23:21:49Tato mentalita tady bohužel neustále zůstává.
23:21:52A já bych se vrátil k panu Pavlátovi.
23:21:54Kterých hovořil právě o cenách masných výrobků.
23:21:57Atd.
23:21:58My pořád neumíme počítat.
23:22:00Je to realitou, že když srovnáme výrobek, který ošizený,
23:22:04třeba v případě těch uzenin a výrobek, který má obsah,
23:22:10který má mít přepočteme na jeden kg použité suroviny, tak zjistíme,
23:22:13že výrobek, který na první pohled vypadá dražší,
23:22:16tak i ve finále v přepočtu na kilo toho masa,
23:22:19o kterém nám v tom výrobku jde, tak je levnější.
23:22:22V čem dělají Češi chybu?
23:22:24Když chtějí změnit životní styl.
23:22:26Chtějí zhubnout.
23:22:27Chtějí začít jíst zdravě.
23:22:29Co je největší překážka?
23:22:30V té mentalitě české?
23:22:33Myslím, že jste říkala,
23:22:34ta mentalita je právě ten největší problém.
23:22:37Jinými slovy my jsme takoví trendový národ.
23:22:42Teď je trend vypadat šťastný.
23:22:43Být štíhlý.
23:22:45Snažíme se tomu podřídit.
23:22:46Nepřemýšlím o tom, co mě do té prekérní situace,
23:22:49ve které se nacházím, dostalo.
23:22:51Nepátrám po tom, co jsou ty příčinné souvislosti.
23:22:55Toho, že musím určité věci řešit týden.
23:22:57Že musím utíkat k alkoholu.
23:22:59Že musím utíkat k cigaretám.
23:23:01Abych si kompenzoval něco,
23:23:03to v mém životě nějakým způsobem nefunguje.
23:23:05A logicky potom, pokud toto nepochopím,
23:23:08neznám a nejsem schopen ty příčiny začít odstraňovat,
23:23:11tak jdu do nějakého proměny přirozeného životního stylu.
23:23:17Který mě přestane vyhovovat o účtech ví.
23:23:20Vracím se zpátky.
23:23:23Oprava, který měst přestane vyhovovat za určitou chvíli.
23:23:30Když mám kus dortu jako kompenzaci, tak když nepracuji sám se sebou,
23:23:34jen dort odstraní ten stres,
23:23:37tak se to ještě pořád dostává do větší a větší spirály.
23:23:41Většina věcí je skutečně hlavy.
23:23:43Je to jen o tom, že to, to člověk jaksi prožívá, jakým způsobem žije,
23:23:49to výrazně ovlivňuje i jeho stravování.
23:23:52Takže na druhou stranu to stravování může být takovým
23:23:54tím krásným indikátorem toho,
23:23:57co v životě toho člověka může být špatně.
23:24:00Ale potom ještě bereme v potaz takové ty věci jako že jsme
23:24:05společnost, která je zaměřena na to,
23:24:08aby vytvářela materiální hodnoty.
23:24:11Chybí nám takové ty věci jako je cit.
23:24:15Láska.
23:24:16Porozumění.
23:24:18Víme, že nám to nějakým způsobem chybí.
23:24:20Když nám emotivní reklama předloží šťastnou rodinku,
23:24:22která sedí u takového toho nějakého nápoje,
23:24:25pouze s tímto nápojem ta emoce se do rodiny vrací,
23:24:28nebo matka svolává rozhádanou rodinu prostřednictvím čokolády,
23:24:32tak logicky to spojení v tom mozku začne vytvářet.
23:24:39V momentě, kdy si koupím ten nápoj, nebo čokoládu, tak budu šťastný.
23:24:45Budu správný chlap, když si koupím tyto cigarety.
23:24:50Co dovolíte a nedovolíte svým dětem?
23:24:52Aby vzali do pusy?
23:24:53Co nedovolím, to jsou ošizené potraviny.
23:24:58To znamená,
23:24:59i když to není potravina třeba která nutričně zcela splňuje
23:25:03ta kritéria zdravé výživy, tak jde o to,
23:25:06aby to byla alespoň potravin a kvalitní.
23:25:10Čokoláda, ale o čokoláda která je čokoláda.
23:25:14Ne nějaká rostlina pochoutka s hromadou tuku.
23:25:17Která kolem čokolády jen proběhla.
23:25:20Říká se, že jedna sklenička vína denně,
23:25:23nebo jedno pivo je v pořádku.
23:25:25To je mýtus nebo ne?
23:25:27Záleží na úhlu pohledu.
23:25:29Především lékaři.
23:25:30Kardiolog řekne, je to v pořádku.
23:25:32Jako prevence kardiovaskulárních onemocnění.
23:25:36Hepatolog řekne, to je všechno špatně.
23:25:39Alkohol se považuje za jed.
23:25:46Z mého pohledu, který má rád pohodu a životní styl, tak bych řekl,
23:25:50že jedna sklenička vína,
23:25:51nebo malé pivo denně rozhodně nikoho nezabije.
23:25:54Pokud není nějakým zásadním způsobem nemocní.
23:25:59Díky za vaši návštěvu v interview.
23:26:02Já děkuji.
23:26:03Děkujeme i vám diváci, podívejte se na události.
23:26:06Hezký večer.
Hosté: Výživový specialista Petr Havlíček a zemědělský analytik František Havlát, Moderuje: Světlana Witowská
Mapa stránek | RSS | Nahoru f
© Česká televize 1996–2018 | English | 2