Losos a treska podle norského šéfkuchaře. Připravil M. Froyda

Obsah dílu

Přehrát vše

Norsko – Tromsø II

Potřetí zavedly kulinářské cesty Kluky v akci do Norska. V roce 2013 do Bergenu, rok poté na Lofoty a tentokrát do nejsevernější části Norska, do Tromso, nazývaného také hlavním městem Arktidy. Půvabné město čítá sedmdesát tisíc obyvatel, je obklopeno horami, fjordy a ostrovy. Najdete tu nejseverněji položenou universitu i pivovar. Vyžití pro místní i zahraniční turisty je tu široké. Kajakování, turistika, golf, lyžování, rybaření. Sezóna svitu půlnočního slunce je zhruba od 20. května do 20. července. Hlavním tématem expedice z Česka bylo samozřejmě vaření. Barentsovo a Norské moře patří k nejčistším na světě a skýtá široké množství ryb – tresky, pstruhy, halibuty, lososy, makrely, herinky, kraby, ústřice, mořské ďasy, šproty, platýze a další a další. Náš tým se soustředil na farmované lososy, které se do Česka dovážejí a které nám mohou, při pravidelné konzumaci, přinést zdraví, pohodou a dlouhá léta. V Tromso se budeme inspirovat zkušeností šéfkuchaře Kjella Kristiana Nilsena ze Skarvenského kulinářského institutu, který připraví, podomácku uzeného lososa s lahodným pyré z červené řepy a na másle opékaným římským salátem, pečenou tresku s cibulovo-smetanovou omáčkou a lososový burger se vším, co k němu patří.

Za pozvání do Norska děkujeme Norwegian Seafood Council a za skvělou spolupráci děkujeme Marii Kivijärvi Heggen a Melisse Gotliebsen.

Zajímavé odkazy:
» www.noramb.cz
» www.visitnorway.com
» www.salmonfromnorway.com

Další norské díly:
Vaříme v Norsku – Lofoty I
Vaříme v Norsku – Lofoty II
Vaříme v Norsku – Bergen
Norské Vánoce

Menu

Stopáž28 minut
Rok výroby 2015
 P ST HD
ŽánrDokument