Maso

Králík s domácí nádivkou a brambory se špenátem

Už jste vyzkoušeli králíka pečeného na víně? V kombinaci s ostatními ingrediencemi je tento pokrm hotovou pohádkou. Vybírejte víno voňavější, určitě ne krabicové. A nesmí však chybět poctivá domácí velikonoční nádivka a chutný špenát či naše brambory se špenátem.

4 porce

králík

1 králík
150 g špeku
300 g cibule
50 g česneku
5 PL plnotučné hořčice
400 ml bílého vína
pepř
sůl

1. Očištěného králíka prošpikujeme slaninou, osolíme a opepříme.

2. Česnek prolisujeme a smícháme s hořčicí a touto směsí potřeme králíka z vrchu i zevnitř.

3. Králíka naplníme nádivkou, kůži na břišní části spojíme špejlí, vložíme do pekáče s cibulí pokrájenou na měsíčky, podlijeme vínem a pečeme při 180 °C 1-1,5 hodiny dozlatova. Během pečení přeléváme šťávou.

nádivka

6 rohlíků
200 g vařeného uzeného masa
200 ml vývaru z uzeného masa
6 vajec
50 g másla
50 g čerstvě nastrouhaného křenu
3 mladé cibulky
svazek bylinek (libeček, petrželka)
muškátový oříšek
pepř
sůl

1. Rohlíky nebo žemle nakrájíme na kostičky, navlhčíme vývarem z uzeného, přidáme žloutky, pokrájené uzené maso, jemně posekanou cibuli, bylinky, nastrouhaný křen, rozpuštěné máslo, dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem a dobře promícháme.

2. Z bílků vyšleháme sníh, který lehce vmícháme do těsta. Nádivkou plníme králíka, zbytek vkládáme do vymazaných a strouhankou vysypanýchzapékacích misek, ve kterých nádivku pečeme při 180 °C cca 20 minut.

brambory se špenátem

600 g raných brambor
200 g čerstvého špenátu
50 g másla
pepř
sůl

Brambory uvařené ve slupce opečeme na přepuštěném másle, přidáme čerstvý špenát, osolíme, opepříme a dobře promícháme.

Ohodnoťte tento recept: 

19 hlasů

Další recepty Celý díl