Maso

Grilovaná masová žebra s ananasovo-chilli salsou

Maso od kosti je vždy lahůdka. Mezižeberní vepřové je navíc jemné masíčko, které si perfektně rozumí s voňavou marinádou z másla zostřenou pikantním tabascem. Skvělým doplňkem je i šťavnatá ananasová salsa, která bude podle vašeho vkusu více či méně ostrá – záleží, kolik přidáte chilli a na kolik jednotek pálivosti (SHU) se cítí vaše hrdlo.

4−6 porcí

2 kg vepřových masových žeber
2 cibule
1 palička česneku
5 suchých chilli papriček
divoké koření (celý pepř, nové koření, bobkový list)
masový vývar nebo voda na zalití
250 ml vinného octa
olej

Žebra naporcujeme po 3−4 žebrech, opečeme na oleji z obou stran a vložíme do hrnce.

Cibuli nakrájenou na hrubo a drcený česnek opečeme na oleji dozlatova, přidáme 5 drcených suchých chilli papriček a divoké koření, orestujeme a přidáme k masu, zalijeme vývarem nebo vodou, vinným octem a vaříme doměkka (maso je hotové, když z něj jdou kosti lehce vytáhnout).

Uvařená žebra z vývaru vyjmeme, vytáhneme kosti a vložíme na gril, potíráme tabascovým máslem a opékáme z obou stran.

Podáváme s anansovou salsou a grilovanou kukuřící.

Tabascové máslo

150 g másla
tabasco

Máslo na pánvi rozpustíme a ochutíme tabascem.

Ananasová salsa

1 čerstvý ananas
1 lžíce olivového oleje
trochu cukru
asi 300 ml pomerančového džusu
1 čerstvá chilli paprička
střik zlaté tequily nebo karibského rumu
skořice
sůl

Očištěný ananas nakrájíme na malé kostičky, chilli papričky taktéž.

Ananas opečeme v pánvi olivovém oleji, zasypeme cukrem, přidáme chilli, špetku soli, orestujeme, zalijeme pomerančovou šťávou, zastříkneme tequilou, ochutíme skořicí.

Příloha

2 vařené kukuřice
máslo
sůl

Kukuřice nakrájíme na špalíčky, podáváme s máslem a solí. I kukuřice (předem uvařené) můžeme samozřejmě opéct na grilu, fantazii se meze nekladou.

Ohodnoťte tento recept: 

12 hlasů

Další recepty Celý díl