Maso

Grilovaný hovězí bylinkový steak se zeleninou

Pokud k pečení steaků nepoužíváme na pečení hovězí svíčkovou, u níž máme jistotu křehkosti a měkkosti, maso nejprve v celku zkřehčíme tzv. tenderizérem (kuchyňská pomůcka, která naruší strukturu dlouhých vláken pomocí tenkých ostrých nožů).

8–10 porcí

Steak

2 kg hovězího masa zadního
olivový olej
rozmarýn
tymián
mletý pepř
dijonská hořčice
červené portské víno
máslo
špek na potření grilu

Maso zkřehčíme tenderizérem.

V hmoždíři rozdrtíme rozmarýn s tymiánem s olivovým olejem, černým pepřem, smícháme s dijonskou hořčicí.

Maso nakrájíme na asi 3 cm vysoké steaky a v míse smícháme s připravenou marinádou, zakápneme portským vínem. Mísu zakryjeme potravinářskou folií a necháme marinovat, alespoň přes noc.

Gril potřeme špekem a klademe na něj maso, které předem otřeme od marinády, aby nám při pečení nekapala do ohně.

Maso grilujeme asi 3 minuty z každé strany v zaklopeném grilu. Když maso obracíme, vložíme do grilu marinovanou zeleninu.

Maso sundáme z grilu, poklademe máslem, zakryjeme alobalem a necháme odležet, než se upeče zelenina.

Maso na talíři osolíme, opepříme a podáváme s grilovanou zeleninou.

Zelenina

cuketa
lilek
papriky
olivový olej
tymián
balsamikový ocet
mletý pepř

Zeleninu nakrájíme, v míse smícháme s olivovým olejem, čerstvým tymiánem, balsamikovým octem a mletým pepřem. Necháme odležet a grilujeme.

Ohodnoťte tento recept: 

12 hlasů

Další recepty Celý díl