Polévky

Harira – marocká polévka

Harira je velmi chutná polévka, navíc vydatná. Najdete v ní zeleninu, maso i luštěniny, od všeho trochu. Maroko vám z dálky zavoní díky jemné kombinaci koření – římského kmínu, skořice a mleté papriky, které zároveň pomáhá dobrému trávení spolu s čerstvými bylinkami, koriandrem a petrželkou.

6–8 porcí

2–3 lžíce olivového oleje
2 najemno nakrájené cibule
1 řapík řapíkatého celeru – malé kostičky
2 malé mrkve na kostičky
3 stroužky česneku drcené
500 g hovězího plecka, jehněčí na malé kostky
hrnek namočené cizrny
1 ½ lžičky římského kmínu
2 lžičky papriky
2 lžičky mleté skořice
2 bobkové listy
2 lžíce rajského protlaku
2 lžičky cukru
1,5–2 litry vývaru (hovězí, kuřecí)
2 plechovky drcených rajčat
hrnek namočené čočky
hrst plocholisté petrželky
hrst čerstvého koriandru
sůl
mletý pepř
1 citron, snítka koriandru a datle na podávání

(jako vložku do polévky někde podávají navíc i klasické polévkové nudle; harira je ještě více vydatnější)

arabský chléb jako příloha

V hrnci rozpálíme olej, cibuli osmahneme dosklovata, pak přidáme mrkev, celer. Až mrkev pustí barvu, přidáme česnek, maso a cizrnu, osmahneme, okořeníme (římský kmín, skořice, paprika, bobkový list), rychle osmahneme, poté zarestujeme rajský protlak, cukr, opět osmahneme, zalijeme vývarem, přivedeme k varu, pozvolna vaříme hodinu. Pak přidáme namočenou čočku a rajčata, nahrubo nasekanou petrželku a koriandr, vaříme, až je čočka měkká. Dochutíme solí a velmi lehce mletým pepřem. Na závěr přidáme nasekané bylinky – petrželku a koriandr.

Podáváme s arabským chlebem, můžeme vylepšit citronovou šťávou, datlemi a snítkou koriandru.

Ohodnoťte tento recept: 

56 hlasů

Další recepty Celý díl