Moučníky a cukroví

Mrazený krém s křupavou oplatkou a mátovými jahodami

Vladimírův dezert má šmrnc, prostě je šik a můžeme být rádi, že nám dal tip na tuto moderní, vynikající sladkost, která není příliš sladká, přitom uspokojí mlsné jazýčky i těch nejnáročnějších labužníků. Vláďa Krofta je prostě cukrář na svém místě.

14-16 porcí

Krém

500 ml smetany ke šlehání
několik plátků očištěného zázvoru
cca 4 stonky oloupané citronové trávy
6 plátků (10 g) želatiny
300 ml mléka
cukr moučka podle chuti
2 cl kokosového likéru
čerstvé jahody a lístky čerstvé máty podle chuti

Mléko přivedeme k varu, přidáme nakrájenou citronovou trávu a zázvor. Necháme chvilku táhnout (vařit velmi mírně). Mezitím si necháme nabobtnat želatinu ve studené vodě. Mléko odstavíme, scedíme a dosladíme. Ještě do horkého mléka vložíme nabobtnalou želatinu, dobře promícháme, až se zcela rozpustí, přimícháme kokosový likér a necháme stydnout. Po vychladnutí zlehčíme ušlehanou smetanou, vložíme do formy vyložené alobalem a necháme v mrazáku ztuhnout.

Očištěné jahody nakrájíme na malé kostičky, mátu nasekáme a smícháme. Zmrazený krém nakrájíme, do misek prokládáme mátovými jahodami a zdobíme krásnými medovými oplatkami.

Křupavé oplatky

220 g másla
440 g moučkového cukru
250 g medu
220 g hladké mouky
50 g bílého a černého sezamového semínka

Změklé máslo vyšleháme (šleháme mixerem s háky) s cukrem a medem, přidáme mouku, nakonec propracujeme rukama, zabalíme do potravinářské folie. Potřebné množství dáme do lednice vychladit, zbytek do mrazáku.

Z těsta tvarujeme hady, které krájíme na malé kousky, tvarujeme placičky, jež na plechu vyloženém silikonovým plátem prsty vytvarujeme do placiček – oplatek, musí být tenké jako papír. Sypeme sezamovým semínkem a při 180–200 °C pečeme dozlatova.

Ohodnoťte tento recept: 

5 hlasů

Další recepty Celý díl