Moučníky a cukroví

Jablečný závin z pivního těsta

Změna je život. Proč namísto zakoupeného listového těsta na jablečný závin nezkusit domácí těsto pivní? A jak kluci říkali, co nedáte do těsta, vypije manžel, nebo snad Vy samotná? S těstem se dobře pracuje, je velmi tvárné. Avšak jako při každém pečení záleží na kvalitě mouky. Některá pije více, některá naopak. Pracujte s tukem mírně změklým při pokojové teplotě, nerozehřívejte ho například v mikrovlnné troubě ani žádné jiné. Po upečení nechte závin chvilku „vydechnout“, ještě vlahý jej nakrájejte. Zůstane pak pěkně křehký.

400 g hladké mouky
125 g másla nebo ztuženého rostlinného tuku
asi 200 ml 10 ° piva
jablka
6 lžic nastrouhaného perníku
80 g rozinek
80 g vlašských ořechů
mletá skořice
krupicový cukr podle chuti
1 vanilkový cukr
1 vejce na potření
(případně sezamové semínko na posypání)

Z mouky, másla a piva vypracujeme hladké těsto, které položíme na talířek a přikryjeme nahřátým kastrůlkem na půl hodiny. Očištěná jablka nakrájíme na tenké plátky, v míse smícháme s rozinkami, nasekanými ořechy, skořicí a cukrem.

Na pomoučeném vále vyválíme z těsta jeden nebo dva pláty (podle toho, jestli chceme mít jeden nebo dva záviny), posypeme strouhaným perníkem a rozprostřeme náplň. Zabalíme, kraje utěsníme, potřeme rozšlehaným vajíčkem. Můžeme posypat sezamovým semínkem. Těsto na několika místech propíchneme špejlí nebo vidličkou a pečeme při 160–170 °C dozlatova.

Ohodnoťte tento recept: 

204 hlasů

Další recepty Celý díl