Maso

Jehněčí s houbami a šťouchanými brambory

Na houby je dobré chodit zrána nejen proto, aby nám je ostatní houbaři nevysbírali, ale i proto, že po nočním podchlazení nám vydrží déle čerstvé. Nicméně, houby se velmi rychle kazí a je nutné je ihned zpracovat. Dají se připravovat na nesčetně způsobů kvalitní syrové do salátů, dušené, smažené, zapékané, do polévek či omáček.
Pro delší skladování je zmrazte (vydrží tak 3 měsíce), zavařte třeba do skladko-kyselého nálevu nebo usušte. Sušené houby před použitím namočte do vody či mléka, aby získaly zpět svůj objem. Ze sušených hub si můžete nadrtit i skvělé koření.
Houbové pokrmy zapíjejte alkoholickými nápoji velmi opatrně - přemíra piva či vína v kombinaci s houbami nedělá našemu zažívacímu ústrojí vůbec dobře.

4 porce

jehněčí na houbách

600 g jehněčího hřbetu s kostí (nahradit můžeme hovězí roštěnou)
200 g různých druhů čerstvých hub
100 g jarní cibule
100 g červené cibule
40 g celých stroužků česneku
svazek petrželky
20 g drceného kmínu
20 g barevného pepře
sůl
100 ml slunečnicového oleje

šťouchané brambory s dobromyslí

800 g bez slupky vařených brambor
100 g smetany
špetka bílého pepře
dlaň posekané čerstvé nebo sušené dobromysli (oregana)
100 g brusinkového kompotu

1. brambory oškrábeme, překrájíme a dáme vařit do měkka, cca 20 minut. Scedíme a rozmačkáme nahrubo, přidáme smetanu, dobromysl, dochutíme solí a bílým pepřem

2. cibuli a houby nakrájíme na větší kusy, česnek rozmáčkneme nožem a společně na rozpálené pánvi zprudka opečeme, tzv. na zkus, osolíme, opepříme, dochutíme drceným kmínem a petrželkou

3. jehněčí hřbet naporcujeme, okořeníme pepřem, solí a na pánvi orestujeme tak, aby maso nebylo zcela propečené a vysušené, ale uchovalo si v sobě šťávu

4. na talíři vytvoříme ze šťouchaných brambor lůžko, do kterého vložíme porci restovaných hub a maso, které přelijeme lžičkou brusinek

Ohodnoťte tento recept: 

15 hlasů

Další recepty Celý díl