Maso

Vepřová žebra Steakgrill

6 porcí

1,8 kg vepřových žeber
kořenící směs – majoránka, mletý pepř, mletý zázvor, mletý hřebíček, chilli, tymián, mletá paprika, muškátový květ, sladká paprika

Žebra by měla mít pokojovou teplotu. Nejprve stáhneme blanku, která pokrývá vnitřní stranu žeber. Blanku malým nožem uvolníme, uchopíme do utěrky a stáhneme. Z obou stran žebra okořeníme kořenící směsí, dobře vetřeme do masa. Žebra dáme kostmi nahoru do vhodného pekáče, podlijeme troškou vody, přikryjeme alobalem nebo poklicí, vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 60 minut. Během té doby žebra podle potřeby podléváme.

Po upečení necháme žebra vystydnout. Potom žebra potřeme BBQ omáčkou a vložíme na gril, pečeme asi při 180 °C, po 20 minutách potíráme omáčkou. Upečená porcujeme na jednotlivá žebra.

BBQ omáčka

50 ml rostlinného oleje
30 g drceného česneku
80 g cibule
1 jablko
200 g rajského protlaku
50 g plnotučné hořčice
150 ml pomerančového džusu
30 ml tmavé sojové omáčky
cukr
2 g skořice
50 ml vinného octa
30 ml worcesterové omáčky
20 g grilovací omáčky nebo kapka tekutého kouře

Na olivovém oleji osmahneme na jemné kostičky nakrájenou cibuli, přidáme česnek, osmahneme dosklovata, přidáme najemno nastrouhané jablko, rajčatový protlak, hořčici, džus, sojovou omáčku, trochu cukru, skořici, ocet, worcesterovou a grilovací omáčku.

Vaříme pozvolna 30 minut, podle potřeby podléváme vodou.

Vepřová žebra Steakgrill