Saláty

Cobb salát

Cobb salát je jeden z nejpopulárnějších amerických salátů, který jako mnoho jiných amerických populárních jídel vznikl náhodou, nebo lépe řečeno, na základě momentálního impulsu.
Historie jeho vzniku se liší od autora k autoru hlavně v přesném datu jeho vzniku.
Někteří autoři udávají rok vzniku tohoto salátu r. 1926, druzí 1932, jiní zas 1937, ale všichni se shodují, že jeho tvůrcem byl Bob Cobby, majitel tehdy velice populární restaurace Derby v blízkosti ulice Hollywood a Vine, v Los Angeles, v Kalifornii.
(Z archivu M. D. Klímy, další info na www.hostovka.cz)

1 porce

50 g čínského zelí
30 g ledového salátu
100 g rajčat
50 g avokáda
40 g opečené slaniny
60 g sýru s modrou plísní
60 g opečených kuřecích prsou
55 g natvrdo vařených vajec

Všechny suroviny nakrájíme na kostky či kousky tak akorát do úst, ledový salát natrháme a servírujeme na talíř v řádcích tak, aby pokrm barevně ladil.

Dresink podáváme zvlášť, každý si tedy dochutí až sám.

derby dresink

(základní recept na 1 l dresinku; na 1 porci se podává 50 g dresinku)

40 g soli
85 g cukru
5 g mletého bílého pepře
30 g plnotučné hořčice
300 g olivového oleje
100 ml červeného vinného octa
10 ml worcesterové omáčky
70 g drceného česneku
50 g nastrouhaného zázvoru
50 g citronové šťávy
310 ml vody

Suroviny dobře smícháme a uložíme v ledničce, kde nám vydrží 2–3 dny.

Dresink chutná nejlépe při pokojové teplotě.

na podávání – bageta s česnekovým máslem

Bagetu potřeme česnekovým máslem a rozpečeme.

Ohodnoťte tento recept: 

26 hlasů

Další recepty Celý díl