Maso

Smažené vepřové kousky marinované v limetkách a pomerančích

Tento pokrm náleží všem milovníkům vepřového masa. Patří těm, kterým není líto času, jenž je třeba k opečování vybraného vepřového boku. Jak už název napovídá, bůček se nejprve vykoupe v citrusové marinádě, poté se pozvolna peče, nakonec ještě smaží.

6 porcí

1 kg vepřového boku bez kosti
hrubá mořská sůl

Vepřový bok očistíme od přebytečného tuku, prosolíme a naložíme do mojo marinády. Marinujeme 3–4 hodiny.

mojo marináda

6 drcených stroužků česneku
1 chilli paprička najemno nasekaná
2 lžičky římského mletého kmínu
1/2 lžičky soli
240 ml panenského olivového oleje
2 a 1/2 lžičky pomerančové šťávy
2 a 1/2 lžičky limetkové šťávy
1 lžička sherry octa

Všechny ingredience na mojo marinádu smícháme a přelijeme jí prosolené vepřové maso.

vepřová kořeněná várka

1 kg vepřového sádla
2 bobkové listy
1 ks badyánu
4 kuličky nového koření
8 kuliček černého pepře

Marinovaný bůček vyjmeme z marinády, očistíme a vložíme do povoleného sádla s kořením a v předehřáté troubě na 95 °C pozvolna táhneme asi 4 hodiny. Poté vyjmeme ze sádla a necháme vychladnout.

Studený bůček naporcujeme na kostky, které těsně před podáváním opečeme dozlatova v rozpáleném sádle, ve kterém jsme bůček konfitovali (dlouho pekli). Podáváme s mojo cibulí.

cibule mojo

1 velká cibule nakrájená na klínky
4 stroužky česneku nakrájené na plátky
špetka oregana
špetka mletého římského kmínu
mletý pepř
sůl
3 limetky
50 ml olivového oleje

Na olivovém oleji opečeme cibuli a česnek dozlatova, ochutíme kořením a limetkovou šťávou.

Ohodnoťte tento recept: 

8 hlasů

Další recepty Celý díl