Moučníky a cukroví

Panna cotta z podmáslí s pošírovanou hruškou, karamelizovanými ořechy a slivovicí

Hedvábnou panna cottu s famózními hruškami marinovanými v kořeněném rozvaru by nám mohli Italové závidět. Určitě vyzkoušejte!!! Hrušky určitě připravte den předem, aby měly šanci marinovat.

300 ml 33% smetany
70 g krupicového cukru
1 vanilkový lusk
2,5 plátku želatiny (necháme nabobtnat v troše studené vody)
300 ml podmáslí

Smetanu, cukr a vyškrábnutá semínka z vanilkového lusku (prázdný lusk ponecháme do cukrového rozvaru) přivedeme k varu. Ihned po zavaření stáhneme, přidáme nabobtnalou želatinu, zamícháme, necháme rozpustit, necháme zchladnout na cca 70 °C a vmícháme podmáslí, nalijeme do misek a necháme ztuhnout. Podáváme s hruškovým ragú – viz níže.

hruškové ragú

250 g krupicového cukru
500 ml vody
kůra ze dvou pomerančů
badyán
skořice
hřebíček
kardamom
1 vanilkový lusk (bez semínek, ty jsme použili do smetany)
2 hrušky
karamelizované vlašské ořechy
slivovice

Svaříme cukr s vodou, pomerančovou kůrou a kořením a vyprázdněným vanilkovým luskem do sirupové konzistence.

Hrušky oloupeme, polovinu nakrájíme na drobné kostičky, druhou polovinu na plátky.

V připraveném rozvaru hrušky pošírujeme (zvolna vaříme) 10−15 minut. Odstavíme a necháme do druhého dne marinovat.

Před podáváním kostičky hrušek smícháme s karamelizovanými ořechy a slivovicí. Plátky hrušek zdobíme panna cottu.

Pozn.: Karamelizované ořechy připravíme tak, že je nejprve povaříme v cukrovém rozvaru, poté scedíme a v troubě na pečicím papíru při 160 °C necháme zkaramelizovat.

Ohodnoťte tento recept: 

1 hlasů

Další recepty Celý díl