Maso

Pečený hovězí krk na zázvoru, chilli a česneku s rýžovými nudlemi

6 porcí

1 kg hovězího krku
přepuštěné máslo
8 šalotek
100 g čerstvého zázvoru
6 stroužků česneku
1 chilli paprička
2 lžíce třtinového cukru
masový vývar na zalití
mletý pepř
sůl

Maso nakrájíme na větší kusy, opepříme a osolíme. Šalotku, zázvor, česnek a chilli nakrájíme nadrobno. Na přepuštěném a přecezeném másle opečeme maso ze všech stran, zprudka a krátce, poté vyjmeme, do základu podle potřeby přidáme přepuštěné máslo, opečeme nakrájenou zeleninu, zasypeme cukrem, necháme zkaramelizovat, zalijeme vývarem, vložíme maso, zakryjeme pokličkou a v troubě dusíme doměkka při 180 °C. Když je maso měkké, šťávu zredukujeme.

Podáváme s rýžovými nudlemi (viz níže).

rýžové nudle se sezamovými semínky a koriandrem

500 g rýžových nudlí
horká voda na zalití
sezamový olej
šťáva z masa
sůl
černé a bílé sezamové semínko
svazek koriandru

Rýžové nudle zalijeme horkou vodou, když jsou hotové, scedíme je a propláchneme studenou vodou. V pánvi na sezamovém oleji osmahneme nasekané stonky koriandru, vmícháme nudle, podlijeme šťávou z masa, promícháme. Vše děláme zprudka a krátce. Na závěr přidáme nasucho opražená sezamová semínka a lístky koriandru.

Pečený hovězí krk na zázvoru, chilli a česneku s rýžovými nudlemi