Moučníky a cukroví

Mělnický jahodový páj

Pro milovníky sladkého pokušení prozradil cukrář Matuš recept na skvělý jahodový páj. Pokud nebudete mít cestu do zámecké mělnické cukrárny, připravte si ho doma sami, recept není komplikovaný a můžete variovat s různými druhy ovoce (např. ananas, kiwi).

12 porcí – do formy o průměru 30 cm

linecké těsto

300 g hladké mouky
200 g másla
100 g moučkového cukru

Z mouky, másla změklého při pokojové teplotě a moučkového cukru vypracujeme hladké těsto. Dvacet minut ho necháme v lednici odležet.

Na pomoučeném vále z těsta vyválíme 5 mm silný plát, který přeneseme do koláčové formy a pečeme při 160 °C 20 minut.

Zchladlé těsto vyklopíme, přes formu natáhneme folii a korpus do formy vrátíme a plníme krémem.

krém

½ l mléka
120 g cukru
75 g vanilkového pudinkového prášku
350 g 33 % vyšlehané šlehačky

750 g očištěných jahod

Z mléka, cukru a pudinkového prášku uvaříme hustou hmotu a šleháme do zchladnutí.

Poté ručně vmícháme ušlehanou šlehačku, až je krém pěkně hladký. Krém plníme na korpus a poklademe půlkami jahod. Zalijeme želatinou a necháme zchladnout.

želatina

Roztok na želatinu podle návodu výrobce v poměru cca 80 % vody + 20 % jahodového sirupu.

Ohodnoťte tento recept: 

57 hlasů

Další recepty Celý díl