Maso

Paštika z kachních jater

Pro slavnostní příležitosti je paštika vždy vhodným předkrmem. Naše kachní paštika vyloženě volá po pikantním doplňku – tentokrát nabízíme pomerančovou omáčku.

Na jazyku se pak potkává velký kus Evropy – vedle Česka Portugalsko, Francie a Španělsko...

4 porce

400 g kachních jater
1 pomeranč
40 ml bílého portského vína
40 ml koňaku nebo brandy
1 snítka tymiánu
1 snítka saturejky
mletý pepř
sůl
100 g kachního sádla

Játra očistíme a nakrájíme na větší kousky.

Z chemicky neošetřeného pomeranče nastrouhám najemno kůru a vymačkáme šťávu, trochu osolíme a opepříme, doplníme portským vínem a koňakem, nasekanými bylinkami a dobře promícháme. Do této marinády vložíme játra a ponecháme asi hodinu odležet.

Kachní sádlo necháme povolit při pokojové teplotě a vmícháme do něj játra, která vložíme do zapékacích mističek, vložíme do rozehřáté trouby a pečeme při 80 °C 30–45 minut. Po vyjmutí z trouby necháme zchladnout. Paštiku podáváme s brusinkami nebo s níže uvedenou pomerančovou omáčkou.

pomerančová omáčka

2 pomeranče
100 g krystalového cukru
2 špetky mletého kardamomu
střik koňaku
špetka soli

Z jednoho pomeranče vymačkáme šťávu, druhý nakrájíme i s kůrou na malé kousíčky.

Cukr rozpustíme na karamel, přidáme pomerančovou šťávu a nakrájený pomeranč, přivedeme k varu a povaříme na medovou konzistenci. Na závěr ochutíme omáčku mletým kardamomem a koňakem, podle chuti špetkou soli.

Ohodnoťte tento recept: 

9 hlasů

Další recepty Celý díl