Maso

Plněná bažantí príčka z císařského lesa

Pernatá zvěřina má své nevyvratitelné kouzlo – je chuti zvláštně divoké, výtečné, maso je jemné a netučné, z výživového hlediska naprosto ideální. A my se podíváme pod pokličku císařského kuchaře.

2 porce

6−8 plátků anglické slaniny
2 bažantí prsa
pepř
sherry

Na alobal rozprostřeme plátky slaniny lehce přes sebe, na ně rozložíme bažantí prsa, která naklepeme, opepříme a pokapeme sherry.

nádivka

400 g kuřecích prsou
100 ml smetany
50 ml sherry
hrst čerstvých bylinek
1–2 lžičky zvěřinové koření (drcený pepř, nové koření, bobkový list, jalovec, mletý zázvor)
sůl
1 jarní cibulka
1 mrkev
hrst lišek nebo žampionů
2 malé sterilované kukuřičky

Pokrájená kuřecí prsa v kutru rozmixujeme na jemnou fáš společně se smetanou, sherry, bylinkami a kořením.

Do fáše vmícháme nakrájenou jarní cibulku, mrkev, houby a kukuřičky.

Náplň rozprostřeme na připravená bažantí prsa, zavineme, dobře utáhneme a alobal uzavřeme.

Pečeme 10 minut v rozpálené troubě na 180 °C.

vinná omáčka

6 lžic moučkového cukru
200 ml červeného vína
30 g másla

Cukr rozpustíme do karamelové barvy, zalijeme ho vínem, svaříme do medové konzistence, odstavíme a na závěr zjemníme máslem.

jarní zelenina

30 g másla
lžíce medu
200 g směsi blanšírované zeleniny (květák, brokolice, růžičková kapusta, karotka, jarní cibulka)
sůl

Na pánvi rozpustíme máslo, vmícháme lžíci medu, poté krátce orestujeme zeleninu a na závěr trochu osolíme.

ořechový koláček

6−8 porcí

250 g hladké mouky

1 balíček instantního droždí

1 prášek do pečiva

1/4 litru mléka

4 lžíce změklého másla

špetka cukru

sůl

100 g dýňových semínek

150 g slunečnicových semínek

4 vejce

200 g směsi mletých ořechů

Mouku smícháme s droždím a práškem do pečiva, potom zapracujeme ostatní ingredience a vymícháme hladké těsto, které nalijeme do formiček na jednoporcové dortíky nebo mufiny.

Na talíř servírujeme dva plátky bažantí rolky, zeleninu, ořechový koláček a podlijeme omáčkou.

Ohodnoťte tento recept: 

4 hlasů

Další recepty Celý díl