Chřestový salát Imperial
Chřestová sezóna je v plném proudu, využijme jarní nabídky i příznivých cen a jezme chřest několikrát týdně v různých obměnách. Odřezky nevyhazujme, použijme je do zeleninových vývarů, ze slupek pak uvařme chřestový krém (viz naše recepty Chřestová). Chřest oplývá hojnou dávkou vitaminů, minerálních látek i glutationem – fytochemickou látkou s velmi silným antioxidačním účinkem.
4 porce
kuřecí terina
250 g kuřecích prsou
citronový pepř
sůl
snítka kerblíku
3 sušená rajčata v oleji
želatina v prášku
Kuřecí prsa pokrájíme na silnější pruhy, které okořeníme, smícháme se sekaným kerblíkem.
Okapaná rajčata nakrájíme na nudličky.
Formu (úzkou, rovnou, obdélníkovou) vyložíme potravinářskou folií. Na dno vyskládáme maso, lehce ho zasypeme želatinou, poklademe rajčaty, opět poprášíme želatinou, vložíme zbytek masa a poprášíme želatinou. Uzavřeme folií a sklepneme.
Vaříme ve vodní lázni při 120 °C jednu hodinu, poté necháme zchladit a ztuhnout v lednici.
chřest
500 g chřestu
chřestová várka
citronová šťáva nebo bílé víno
čerstvé bylinky špetka soli
lžička másla
Chřest očistíme – odřízneme dřevnaté konce, oloupeme a krátce povaříme ve várce, velmi záleží na druhu chřestu, může to být od 2–8 minut.
dresink
1/2 lžíce medu
1 lžíce balsamikového octa
3 lžíce oleje
špetka soli
Z uvedených ingrediencí vymícháme hladkou emulzi.
na podávání
řeřicha
olivový olej
Na talíř servírujeme porci kuřecí teriny, porci chřestu a vše zakápneme dresinkem a olivovým olejem, ozdobíme bylinkou.
Ohodnoťte tento recept: