Ryby a mořské plody

Štika po táborsku

V době kolem svátku Josefa (tj. 19. března), tedy v samotném počátku jara, kdy svá kvítka otvírá léčivý podběl, přichází ten pravý čas pro tření štik. Milí diváci, dnes máte možnost pohlédnout na unikátní záběry z táborské štičí líhně.

A jelikož v tomto díle vzpomínáme staré zvyky konzumace ryb o velikonočních svátcích, připravíme si i štiku. Recept jsme dostali přímo z rodinného archivu táborské rodiny pana Pechy.

Jemné, pevné a netučné maso dravé štiky je výtečné. Skvěle ho doplňuje právě domácí „tatarka“.

4–6 porcí

2 filety ze štiky
sůl
mletý pepř a citronová kůra (nebo citronový pepř)
30 g másla

Filety štiky rozkrojíme na půl nebo na třetiny (podle toho, jak je štika velká a jak velké porce chceme mít), osolíme je, opepříme a ochutíme citronovou kůrou.

Kousky štiky opečeme na rozpuštěném másle nejprve kůží dolů, poté obrátíme a dopečeme.

domácí tatarská omáčka

400 ml majonézy
2 jarní cibulky
3 kyselé okurky
trochu láku z okurek
lžíce plnotučné hořčice
střik worcesterské omáčky
špetka cukru
sůl
pepř

Majonézu smícháme s najemno nakrájenou cibulkou a okurkou, dochutíme hořčicí, worcesterskou omáčkou, cukrem, solí a pepřem. Konzistence omáčky by neměla být příliš hustá ani řídká. Při servírování na porce ryby by měla lehce stékat.

šťouchané brambory

600 g brambor
30 g másla
sůl
mletý pepř
pažitka

Oloupané brambory osolíme ve slané vodě doměkka a vodu slijeme. Brambory rozšťoucháme, vmícháme máslo a dochutíme mletým pepřem, popřípadě ještě dosolíme, smícháme s najemno nakrájenou pažitkou.

Ohodnoťte tento recept: 

61 hlasů

Další recepty Celý díl