Maso

Blatenská zámecká kachna

Pečená kachna podle paní baronky ze zámku Blatná se vyznačuje velmi jemnou a vybranou chutí, kterou perfektně doplní sladko-kyselé hrušky restované na másle a vonící po exotickém koření.

4−6 porcí

1 kachna
sůl
mletý pepř
1 citron
100 g anglické slaniny
200 ml červeného vína a trochu vody
2 lžíce medu

nádivka
100 g anglické slaniny
1 cibule
200 g vařených kachních jater
250 g oloupaných vařených kaštanů
50 g lískových oříšků
hrst petrželky
50 g másla
2 vejce
mletý pepř
sůl
worcester

hrušky
4 hrušky
50 g másla
2 hvězdičky badyánu
2 kousky celé skořice
5 hřebíčků
střik koňaku
citronová šťáva

Kachně odřízneme křídla a vložíme na dno pekáče. Kachnu osolíme, opepříme, pokapeme citronovou šťávou a necháme 2 hodiny odležet.

Připravíme nádivku – cibuli a slaninu nakrájíme na kostičky. Na pánvi rozpečeme slaninu, pak přidáme cibulku, orestujeme dozlatova a odstavíme. Játra, kaštany a oříšky rozemeleme, zamícháme sekanou petrželku, změklé máslo, vejce, okořeníme a zakápneme worcesterem.

Kachnu naplníme nádivkou, otvor sepneme špejlí a položíme ji do pekáče na křídla (nebude tak během pečení ležet ve vypečené šťávě), poklademe plátky slaniny, přelijeme sklenkou vína a pečeme 30 minut při 200 °C a další dvě hodiny při 150 °C.

10 minut před dopečením ji potřeme medem. Porce kachny doporučujeme podávat s hruškami restovanými na másle.

Hrušky oloupeme, rozkrájíme na dílky, odstraníme jádřinec a orestujeme je na másle spolu s kořením, zastříkneme koňakem a citronovou šťávou.

Ohodnoťte tento recept: 

22 hlasů

Další recepty Celý díl