Maso

Moravský vrabec s chlupatými knedlíky a zelím

K moravským vrabcům se skvěle hodí kyselé zelí; navíc pomáhá trávit těžší stravu – tuto kombinaci naši předkové vymysleli skvěle.

6 porcí

600 g vepřové plece
300 g vepřového bůčku bez kosti
2 cibule
10 stroužků česneku
sůl
kmín
250 ml světlého piva
hovězí vývar nebo voda na podlévání

Bůček a maso nakrájíme na kostky, vložíme do pekáče, osolíme, okmínujeme, promícháme s na plátky nakrájenou cibulí a česnekem, podlijeme pivem a vývarem, pečeme při 180 °C asi hodinu doměkka a do zlatohněda, během pečení podléváme pivem a vývarem. Tradičně se zahušťuje moukou, ale my odlehčujeme, takže nezahustíme.

chlupaté knedlíky se zelím (klouzáky)

350 g syrových oloupaných brambor
150 g ve slupce vařených oloupaných brambor
cca 250 g hrubé mouky
1 vejce
sůl

Oba druhy brambor nastrouháme na jemném struhadle, smícháme s ostatními ingrediencemi a pomocí lžíce, kterou namáčíme ve studené vodě, je zaváříme v osolené vodě. Jakmile vyplavou na povrch, jsou uvařené.

zelí

2 lžíce sádla
1 cibule
600 g kysaného zelí
kmín
sůl

Na rozpáleném sádle osmahneme na kostičky nakrájenou cibuli dozlatova, přidáme zelí, ochutíme kmínem a solí.

Ohodnoťte tento recept: 

196 hlasů

Další recepty Celý díl