Maso

Jehněčí kýta s pohankovým kubou a liškami

Libové jehněčí maso a renesanci prožívající pohanka, tentokrát v podobě „vánočního kuby“, v kombinaci s lahodnými liškami je přímo ukázkový pokrm z vybrané „Sapíkovy staročeské kuchyně“.

4 porce

600 g jehněčí kýty bez kosti
4 stroužky česneku
80 g špeku
sůl
pepř
sádlo
1 šalotka
snítka tymiánu

pohanka

100 g pohanky lámanky
30 g sušených hub
1 šalotka
2 stroužky česneku
sádlo
kmín
majoránka
sůl
pepř

200 g lišek nebo hlívy ústřičné
máslo
sůl
pepř

Kýtu naporcujeme na dva úhledné kusy, které prošpikujeme česnekem a špekem, osolíme, opepříme a ze všech stran opečeme na sádle, přihodíme na kostičky nakrájenou šalotku a snítku tymiánu, podlijeme vodou nebo vývarem a pod pokličkou dusíme v troubě doměkka.

Houby smícháme s pohankou, zalijeme horkou vodou v poměru díl pohanky a jeden a půl dílu vody, necháme odstát alespoň hodinu. Na sádle opečeme nakrájenou šalotku a česnek, orestujeme pohanku s houbami, okořeníme kmínem, majoránkou, solí a pepřem. Lišky orestujeme na másle, ochutíme solí a pepřem.

Na talíř servírujeme porci pohanky, plátky masa (krájíme přes vlákno) a završíme restovanými liškami.

Ohodnoťte tento recept: 

5 hlasů

Další recepty Celý díl