Saláty

Tradiční thajský salát z masa a hub

Thajská kuchyně se skládá z jednoduchých surovin a ingrediencí prvotřídní kvality a čerstvosti, přičemž ji tvoří pět základních chutí slaná, sladká, kyselá, hořká a ostrá. Typická je pak rychlá a jednoduchá úprava surovin.
Thajskou omáčku, vyráběnou pouze z ančoviček, seženete i hotovou v supermarketech v koutku mezinárodních kuchyní. Houby shiitake jsou v poslední době velmi populární, nejen kvůli zvláštní chuti, ale i kvůli blahodárným zdravotním účinkům.
Specifická chuť hub s pálivým nádechem chilli papriček a šťavnaté plátky svíčkové se díky oleji nádherně propojí s dresinkem sladko-slano-kyselé chuti. Pikantní chutě jsme odlehčili jemnou a křehkou zeleninou.

4 porce

salát

600 g hovězí svíčkové
30 ml olivového oleje
2 čerstvé chilli papričky
300 g hub shiitake
1 listový salát
200 g rajčat
1 okurka
50 g sezamového semínka
1 svazek řeřichy

dresink

3 jarní cibulky
2 stroužky česneku
1 limetka
30 ml thajské rybí omáčky
10 g hnědého cukru
10 lístků čerstvého koriandru

1. hovězí svíčkovou opečeme na pánvi v celku dorůžova. Pečeme zprudka ze všech stran cca 3-4 minuty. Necháme vychladnout a nakrájíme na tenké plátky

2. houby shiitake nakrájíme na plátky, chilli papričky na jemné nudličky. Společně je, opět zprudka a krátce, opečeme na olivovém (nebo sezamovém) oleji. Necháme vychladnout a promícháme s plátky masa

3. thajskou rybí omáčku smícháme se šťávou z limetky a hnědým cukrem. Přisypeme nadrobno nakrájené cibulky, česnek a posekaný koriandr a touto směsí polijeme směs masa s houbami. Lehce promícháme a pro propojení chutí necháme v ledničce chvilku uležet

4. rajčata, okurky a listový salát nakrájíme na nudličky (nejčastěji používaný způsob krájení v thajské kuchyni) a takto upravenou zeleninu poklademe na mísu

5. navrch položíme masovohoubovou směs a posypeme nasucho opraženým sezamovým semínkem. Dozdobit můžete řeřichou

Ohodnoťte tento recept: 

4 hlasů

Další recepty Celý díl