Maso

Dušený králík se zeleninovou omáčkou

Omáčka chutná výborně a „čistě“ po zelenině, v kombinaci s bílým masem to je ideální pokrm pro děti i celou rodinu, která má zájem jíst dobře a chutně. Maminky navíc mají minimum práce a během hodiny, kdy se maso dusí, připraví rýži, pověsí prádlo, překontrolují úlohy či si dopřejí osvěžující sprchu. Pokud si kdokoliv žádá pikantnější verzi, můžete na závěr dochutit mletým pepřem, chilli nebo zázvorem. A je spokojená celá rodina.

6–8 porcí

1 králík (nebo jiné bílé maso – kuře, krůta)
1 cibule
6 stroužků česneku
3 mrkve
2 kedlubny
3 řapíky řapíkatého celeru
1 velká brambora
olivový olej
sůl

500 g rýže
hrst čerstvých bylinek
olivový olej
sůl

Očištěného králíka naporcujeme na 6–8 kusů a osolíme.

Zeleninu očistíme a nakrájíme – cibuli na kostičky, česnek na plátky, mrkev, kedlubnu, bramboru a oloupaný řapíkatý celer na hrubší kousky.

V kastrolu necháme zpěnit cibuli, přidáme ostatní zeleninu a zarestujeme, poté vložíme kusy masa, zarestujeme a podlijeme vodou tak, aby bylo zakryté. Přiklopíme a hodinu dusíme.

Jakmile je maso měkké, vyjmeme jej a zeleninovou směs částečně rozmixujeme – tak nám rozmixovaná zelenina omáčku zahustí (nemusíme používat mouku či instantní jíšku na dohuštění) a zároveň v ní zůstanou i kousky zeleniny.

Uvařenou rýží orestujeme na olivovém oleji, vhodíme podle chuti čerstvé bylinky, případně dosolíme.

Ohodnoťte tento recept: 

40 hlasů

Další recepty Celý díl