Polévky

Kokosová polévka s kuřetem

Nenechte se zaskočit zdánlivě nedostupnými ingrediencemi. Například citronovou trávu najdete na asijských tržnicích nebo v supermarketech. A pokud ji nemáte právě po ruce, můžete její chuť nahradit jemně sekaným pórkem a meduňkou, která vyniká citrónovou vůní.
Tradičním kořením, které naleznete v řadě asijských pokrmů je zázvor, který se do Evropy dostal ve až ve středověku právě z Asie. V současnosti se pěstuje hlavně v Indii, Číně, Japonsku, na Jamajce a v západní Africe. Vyznačuje se zvláštní štiplavou chutí. Nejčastěji se používá ke kořenění masa, ryb, ale hodně jej používají i pekaři a cukráři. Známé je i zázvorové pivo, limonáda nebo léčivý zázvorový čaj, po kterém se dobře vypotíte.
Silný kuřecí vývar je doplněn o nutričně velmi hodnotné kokosové mléko, které nám zjemní všechny ostřejší ingredience. Vyzkoušejte tuto pro nás nekonvenční kombinaci. Konečná chuť horkého vývaru je velmi osvěžující, a to i v tropických vedrech.

4–6 porcí

kuřecí vývar

1 kuře
1,5 l vody
1 cibule
1 mrkev
¼ celeru
1 petržel
¼ pórku
2 stroužky česneku
10 kuliček celého černého pepře
5 kuliček nového koření
sůl

ingredience do vývaru

4 stébla citrónové trávy
800 ml kokosového mléka z konzervy
maso z kuřete
10 lístků koriandru
20 g čerstvého zázvoru
120 g žampiónů
100 g mini kukuřice
60 ml šťávy z limetek
černý pepř čerstvě drcený
2 čerstvé chilli papričky
2 jarní cibulky

1. kuře zbavíme kůže a vložíme je do studené vody, přidáme koření, očištěnou a nakrájenou zeleninu a přivedeme k varu. Mírným varem vaříme cca 2 hodiny. Vývar scedíme a obereme maso, které nakrájíme na nudličky

2. ke kuřecímu vývaru vlijeme kokosové mléko a opět přivedeme k varu

3. do vývaru přidáme nakrájené maso, žampiony nakrájené na čtvrtky, mini kukuřičky, najemno posekaný zázvor, citrónovou trávu, čerstvý koriandr a šťávu z limetek. Dochutíme čerstvě drceným pepřem

4. maximálně 5 minut necháme projít varem a podáváme. Na talíři posypeme jemně sekanou jarní cibulkou a chilli papričkami

Ohodnoťte tento recept: 

12 hlasů

Další recepty Celý díl