Maso

Sarma – zelné závitky plněné mletým masem

Opravdová lahůdka. Srbové vědí, co je dobré. Nebudete se divit, že je to jejich zamilované jídlo, kterým uctívají své nejvzácnější návštěvy. Závitky ohřáté druhý den jsou stejně dobré jako čerstvé, možná i lepší. Je to jako se svíčkovou nebo gulášem. Myslím, že se Srby máme hodně společných chutí.

6–8 porcí

2 kg bílého hlávkového zelí
750 g mix mletého hovězího a vepřového masa
350 g vepřového uzeného masa
150 g sádla
50 g kulatozrnné rýže
200 ml octa
1 vejce
1 střední cibule
1 lžíce hladké mouky
1 lžička pálivé mleté papriky
dlaň nasekané petrželové nati
1 kelímek zakysané smetany (podle chuti můžete či nemusíte)

1. hlávku zelí omyjeme, nožem vykrojíme košťál, rozdělíme na jednotlivé listy, vložíme ji do vroucí vody s octem, povaříme cca 10 minut a necháme krátce stát v hrnci. Scedíme listy a zchladíme je studenou vodou. Listům seřízneme silnější žebra, aby se z nich lépe připravovaly závitky

2. cibuli nasekáme nadrobno a zpěníme na sádle, přidáme hovězí a vepřové mleté maso a osmahneme. Do zchladlé směsi přisypeme rýži vařenou do poloměkka, osolíme, opepříme, vmícháme vejce a nasekanou petrželku a důkladně promícháme.

3. dno velkého kastrolu vymažeme trochou sádla. Masovou směsí plníme jednotlivé listy zelí a zavíjíme je tak, abychom vytvořili pevné malé válečky. Závitky naskládáme do kastrolu jeden vedle druhého, můžeme i do několika řad nad sebou

4. řady závitků prokládáme plátky uzeného masa

5. ze zbylého sádla, mouky a papriky usmažíme jíšku, zalijeme vodou, ochutíme solí a pepřem, krátce provaříme a přelijeme jí závitky

6. vložíme do trouby a cca 30 minut pečeme na 180 °C, podáváme s bílým chlebem a podle chuti se zakysanou smetanou

Ohodnoťte tento recept: 

75 hlasů

Další recepty Celý díl