Saláty

Salát z červených paprik

Pokud se sejde bulharská rodina či přátelé, nikdy nesedí pospolu „nasucho“. Na začátek přijde sklenka rakije a k ní fantastické marinované papriky. Papriky zbavené slupky již můžete zakoupit sterilované nebo si je připravit sami. Kapie nejdříve zprudka opečete na oleji až do hněda, necháte zapařit buď pod pokličkou, nebo v igelitovém sáčku, poté z nich slupku stáhnete. Ivanka recept dovedla k dokonalosti – část česneku rozdrtí (rychleji se tak jeho chuť rozloží) a část jen nakrájí (na talíři pak máte potěšení z hezkých kousků bílého česneku, který kontrastuje s červenou barvou).

6–8 porcí

800 g pečených červených paprik v marinádě
10–12 stroužků česneku
hrst čerstvého kopru
100 ml slunečnicového oleje
50 ml vinného octa
sůl

Dno mísy vyložíme částí paprik, na ně rozprostřeme krájený i prolisovaný česnek a nasekaný kopr, pak opět vrstvu paprik a česnek s koprem.

Olej, ocet a sůl smícháme a tímto dresinkem zalijeme papriky, necháme alespoň 24 hodin v lednici odležet a poté podáváme buď v celých kusech nebo jednotlivé lusky krájíme napůl.

Ohodnoťte tento recept: 

8 hlasů

Další recepty Celý díl