Moučníky a cukroví

Jablkový koláč z jogurtu

Rychlý, vlahý, lahodný. Takový je koláč, který chutná výjimečně právě po perníkové strouhance. K odměření surovin vám bohatě stačí kelímek od jogurtu. Jablka můžete nahradit jiným ovocem. Koláč je pikantní s rybízem, meruňkami, třešněmi i lesními plody či švestkami.

kelímek bílého jogurtu (cca 200 ml)
2 vejce
lžíce oleje
1,5 kelímku polohrubé mouky
1 kypřící prášek do pečiva
3/4 kelímku krupicového cukru
kůra z citronu
3–4 jablka

zakysaná smetana
máslo na vymazání a hrubá mouka na vysypání pekáče

Ideální je vyšší plech o velikosti 30×35 cm, těsto v tenké vrstvě rozetřete.

perníková drobenka

6 lžic krupicového cukru
6 vrchovatých lžic nastrouhaného perníku (na strouhání)
50 g másla

Formu vymažeme máslem a vysypeme moukou, jablka i se slupkou nakrájíme na půlcentimetrové plátky.

Jogurt, vejce, olej, mouku s kypřícím práškem, cukr a citronovou kůru vymícháme v hladké těsto a necháme jej 10 minut odstát.

Mezitím si připravíme drobenku – nastrouháme perník, smícháme jej (užmolíme mezi prsty) s cukrem a pokrájeným, trochu změklým máslem.

Do vyššího plechu nalijeme těsto, poklademe jablky, zasypeme strouhankou a pečeme ve středně vyhřáté troubě (cca 160 °C) asi 30 minut, až je těsto zlatavé.

Podáváme s kysanou smetanou.

Ohodnoťte tento recept: 

144 hlasů

Další recepty Celý díl