Těstoviny

Vepřová panenka a špenátové ravioli

Překvapíte každého, komu tento pokrm připravíte. Šťavnaté maso a jemnou chuť raviol doladí fantastické pesto. Do pesta místo piniových oříšků kluci použili snadněji dostupnější slunečnicové semínko. Připravit si ho můžete více a ve skleničce jej uchovávat v lednici i několik dní.

4–6 porcí

vepřová panenka

1000 g vepřové panenky
olej
provensálské koření
sůl
pepř

těsto na ravioli

300 g hladké mouky
3 vejce
1 pol. lžíce olivového oleje
1 káv. lžička soli
1 vejce na potření těsta

náplň

1 balení mraženého špenátu
250 g ricotty nebo tučného měkkého tvarohu
100 g nastrouhaného parmezánu
2 stroužky česneku
sůl
čerstvě mletý pepř

pesto

100 ml olivového oleje
2 stroužky česneku
snítka petrželky
snítka bazalky
20 g slunečnicového semínka
20 g parmezánu
sůl

1. začneme od konce a vyrobíme si pesto tak, že najemno nasekáme (nejlépe v elektrickém skútru) česnek, petrželku, bazalku, slunečnicové semínko, strouhaný parmezán, zalijeme olejem, dochutíme solí a necháme proležet

2. těsto na ravioli připravíme stejným způsobem jako na fettuccine (předchozí recept) a dáme odležet

3. z čerstvého nasekaného nebo rozmraženého špenátu důkladně vymačkáme vodu a smícháme ho s ricottou či tvarohem, dochutíme strouhaným parmezánem, solí a pepřem

4. odleželé těsto vyválíme a nakrájíme na dlouhé pláty, široké cca 8 cm, jeden poklademe kopečky špenátové směsi, okraje těsta potřeme rozšlehaným vejcem a přiklopíme druhým plátem. Okolí špenátových hromádek až k samému okraji dobře umačkáme (nesmí zůstat vzduchové bubliny) a rozkrájíme na jednotlivé ravioli čtvercové taštičky velké 8 x 8 cm

5. ravioli vaříme v osolené vodě s olejem cca 4 minuty

6. vepřovou panenku očistíme, popřípadě odblaníme, okořeníme solí, pepřem a provensálským kořením, vcelku ji osmahneme na oleji, vložíme do pekáče a pečeme při 180 °C 10 až 12 minut tak, aby maso bylo šťavnaté a uvnitř růžové

7. na talíř podáváme porci masa, ravioli a přeléváme pestem, můžeme ještě dozdobit hoblinou parmezánu

Ohodnoťte tento recept: 

13 hlasů

Další recepty Celý díl