Luštěniny a obiloviny

Čočka na kyselo a pečené vdolky

Pojem kyselé chuti má pro každého z nás jiné hranice. Tato polévka ji má mít jemně navinulou, avšak podle vaší libovůle dolaďte polévku octem více či méně, tak jak jste zvyklí, jakou máte náladu či jaký další chod po polévce následuje. Další místní specialitkou jsou pečené vdolky, měkké jak peřinky a k čočce se přikusují místo chleba. Jsou tak dobré, že se dají jíst i samotné nebo je můžete druhý den k snídani namazat třeba jablkovými povidly.

4 porce

500 g čočky
125 g másla
4 lžíce hladké mouky
250 ml smetany
sůl
4 stroužky česneku
lžíce octa

Čočku přes noc namočíme, druhý den propláchneme a uvaříme téměř doměkka. Na pánvi připravíme jíšku - rozehřejeme máslo, vmícháme mouku a krátce opražíme. Do mírně zchladlé polévky za stálého míchání přidáme jíšku, přivedeme k bodu varu, osolíme, necháme provařit, přidáme smetanu, opět necháme krátce provařit. Na závěr dochutíme utřeným česnekem a octem.

pečené vdolky

500 g hladké mouky
500 g polohrubé mouky
cca 3/4 litru mléka
2 kostky droždí
3 vejce
špetka soli
100 ml oleje
2 lžíce cukru
olej na potření plechu a vdolků

Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme cukr, rozmícháme, přisypeme trochu mouky a necháme 15 – 20 minut vykynout. Přidáme vejce, olej a postupně vmícháváme oba druhy mouky. Na plech vymazaný olejem klademe vdolky, které vykrajujeme polévkovou lžící namočenou v oleji. Pečeme ve středně vyhřáté troubě dozlatova, v půli pečení vdolky potřeme olejem.

Ohodnoťte tento recept: 

55 hlasů

Další recepty Celý díl