Moučníky a cukroví

Smetanová rýže se skořicovými hruškami

Dezert, který chutnal mlsným knížecím jazýčkům, si zaručeně získá i vás.
Vhodná rýže na přípravu této pochoutky je Arborio nebo rýže na sushi. Pokud ji neseženete, použijte kulatozrnnou, jemná dlouhozrnná není vhodná – výsledek je příliš kašovitý.

4  porce

300 ml mléka
300 ml smetany
kousek celé skořice
vanilkový lusk
150 g kulatozrnné rýže
3 žloutky
100 g třtinového cukru
20 g másla
2 hrušky
20 g másla
20 g skořicového cukru
20 ml hruškovice

Mléko a smetanu svaříme se skořicí a obsahem vanilkového lusku a stáhneme z ohně.

Jakmile je tekutina vlažná, vložíme do ní opláchnutou rýži, za průběžného míchání přivedeme k varu a vaříme na mírném ohni až rýže pojme veškeré mléko a je měkká. Poté přidáme třtinový cukr, 20 g másla, žloutky, promícháme a necháme zchladnout.

Druhou část másla rozpustíme na pánvi a orestujeme na něm plátky hrušek (se slupkou bez jádřinců), zasypeme skořicovým cukrem, necháme zkaramelizovat a zakápneme hruškovicí. Flambujeme a ještě hořící poklademe na porce rýže.

Ohodnoťte tento recept: 

5 hlasů

Další recepty Celý díl