Maso

Biftek s pečeným banánem a jemnou zázvorovou omáčkou

Šťavnatý polosyrový biftek, jenž si uchovává hodnotné živočišné bílkoviny, zázvorová omáčka, která rozpálí organizmus, a jemný banán, co pohladí, vám dopřejí nevšední chuťový zážitek. A pokud nepřeženete velikost porce, těšit se můžete i na další zahřívací kolečko…

4 porce

800 g hovězí svíčkové nebo nízké roštěné
2 lžíce červené curry pasty
100 ml rostlinného oleje
hrubozrnná sůl

Maso nakrájíme na 4 stejné steaky, potřeme směsí curry pasty, oleje a soli a necháme jej odležet.

Na rozpálené pánvi s trochou oleje steaky opékáme z obou stran, střed by měl zůstat ještě trochu krvavý.

zázvorová omáčka

50 g cibule
50 g másla (2 × 25 g)
30 g čerstvého zázvoru
20 ml koňaku nebo brandy
50 ml bílého vína
200 ml smetany
50 g medu
čerstvě mletý pepř
sůl

Cibuli nakrájíme na jemné kostičky, opečeme na ½ másla, orestujeme dozlatova, přidáme jemně nakrájený nebo nastrouahný zázvor, orestujeme, zakápneme koňakem a zalijeme vínem, necháme krátce přejít varem, zalijeme smetanou, opět necháme přejít varem. Přecedíme, dochutíme medem, solí a pepřem, zjemníme máslem a už nevaříme.

banány

4 menší banány
50 g másla
20 g hnědého cukru

Banán podélně rozkrojíme a posypeme hnědým cukrem.

Na pánvi rozpustíme máslo a banán pozvolna pečeme pouze řezem dolů.

Ohodnoťte tento recept: 

5 hlasů

Další recepty Celý díl