Maso

Hovězí plátky na hořčici s tarhoňou

Filip s Ondřejem vařili hovězí plátky na hořčici poprvé. Vskutku se jim povedly a každý, kdo ochutnal, nešetřil chválou!

6 porcí

1 kg hovězího zadního masa
sůl
mletý pepř
polohrubá mouka
slunečnicový olej
2 cibule
asi 8 lžic obyčejné plnotučné hořčice
1 lžička mleté sladké papriky
1−2 lžíce sójové omáčky
asi 1/2 l hovězího vývaru

Hovězí maso umyjeme, osušíme a nakrájíme na plátky, které naklepeme a po okrajích nařízneme. Mírně osolíme (do omáčky budeme používat sójovou omáčku, která je dostatečně slaná) a opepříme.

Z jedné strany maso obalíme v polohrubé mouce a prudce opečeme na rozpáleném oleji z obou stran. Opečené maso vyjmeme a potřeme z jedné strany hořčicí.

Ve výpeku po mase opečeme na kostičky nakrájenou cibuli, přidáme lžičku mleté papriky, osmahneme a vše prolisujeme a naředíme hovězím vývarem.

Metličkou do omáčky vmícháme lžíci hořčice a 1−2 lžíce sójové omáčky. Podle potřeby dochutíme. Do připravené omáčky vložíme opečené maso, přikryjeme poklicí a dusíme doměkka ve vyhřáté troubě na 200 °C asi 50 minut.

Podáváme s tarhoňou (viz níže).

Tarhoňa

Vaříme v poměru:
1 šálek tarhoni : 1,5 šálku vody
1 lžíce oleje
sůl

Tarhoňu v kastrolu nasucho opražíme, až začne maličko hnědnout, vmícháme olej, krátce osmahneme a zalijeme vodou, osolíme a přivedeme k varu, ztlumíme na nejmenší příkon a pozvolna dusíme 15−20 minut.

Pozn. redakce: Tarhoňa není v České republice k mání běžně jako na Slovensku, ale na internetu najdete nabídku, kdo ji vyrábí, kde ji lze sehnat či objednat. Vyrábí ji např. Zátkovy těstoviny, Premium tarhoňa, Aro drobení tarhoňa (těstoviny jsou buď vaječné nebo bezvaječné).

Ohodnoťte tento recept: 

58 hlasů

Další recepty Celý díl