Maso

Citronovo-zázvorové kuřátko s černým rizotem a medovým fenyklem

6-8 porcí

Citronovo-zázvorové kuřátko s černým rizotem a medovým fenyklem

Svěží pokrm, jenž nadchne i náročnější strávníky. Souhra jemných sladko-kyselých chutí s jemnou štiplavostí zázvoru – výborné jídlo!

1 čerstvé kuře
1 větší cibule
40 g čerstvého loupaného zázvoru
125 g másla
½ lžičky mletého zázvoru
špetka chilli
1 citron
sůl
½ l bílého vína

Zázvor nastrouháme, půlku cibule nakrájíme nadrobno, druhou půlku nahrubo. Máslo smícháme s polovinou nastrouhaného zázvoru, jemně nakrájenou cibulí, mletým zázvorem, chilli, citronovou kůrou a solí. Směsí potřeme kuře pod kůží, svrchu kůže i dutinu břišní. Na dno pečicí nádoby vložíme nahrubo nakrájenou cibuli a zbytek zázvoru, položíme kuře, zastříkneme citronovou šťávou, podlijeme vínem, zaklopíme a pečeme ve vyhřáté troubě na 175 °C doměkka. Poté kuře vyjmeme, naporcujeme, vložíme na plech nebo mřížku a zapečeme svrchu dozlatova a dokřupava. Podáváme s rýží a s na másle restovaným fenyklem a nektarinkou (viz níže).

Rýže

500 g černé rýže
výpek z kuřete
voda
sůl
30 g parmezánu

Rýži pozvolna uvaříme ve výpeku z kuřete, který zředíme vodou. Osolíme a při podávání sypeme strouhaným parmezánem.

Medový fenykl s nektarinkou

2 fenykly
2 nektarinky nebo broskve
50 g másla
100 ml bílého vína
sůl
2 lžíce medu

Nakrájený fenykl osmahneme na másle, přidáme nakrájené nektarinky, osmahneme, zastříkneme vínem, krátce prohřejeme, odstavíme, dochutíme medem a solí.

Citronovo-zázvorové kuřátko s černým rizotem a medovým fenyklem

Ohodnoťte tento recept: 

20 hlasů

Uložit jako PDF Všechny recepty Celý díl