Moučníky a cukroví

Pražský koláč

Výtečný koláč s pudinkovo-smetanou náplní a křupavou žmolenkovou krustou.

2 ks

300 g hladké mouky
300 g polohrubé mouky
30 g droždí
3 lžíce krupicového cukru
150 ml vlažného mléka
250 ml bílého tučného jogurtu
1 vejce
citronová kůra
4 cl rumu
špetka soli
1 vejce na potření koláče

Drobenka

200 g hrubé mouky
120 g krupicového cukru
2 lžíce skořicového cukru
120 g másla

Krém

200 ml mléka
1 sáček vanilkového cukru
1 vrchovatá lžíce škrobové moučky
3 lžíce moučkového cukru
100 g másla
500 ml 33 % smetany ke šlehání

Mouky prosejeme.

Droždí rozmícháme s cukrem na kašičku, zalijeme vlažným mlékem, přidáme jogurt, vejce, citronovou kůru, rum a špetku soli, promícháme a vmícháme mouku a vypracujeme hladké polotuhé těsto, které necháme na teplém místě hodinu kynout. Během kynutí promícháme.

Vykynuté těsto rozdělíme na dvě části a vytvoříme z nich dva kulaté koláče, které necháme na plechu ještě 10 až 15 minut kynout. Poté je potřeme rozkvedlaným vejcem a posypeme drobenkou (tu si připravíme tak, že do misky vsypeme mouku, cukry a máslo nakrájené na kostky, změklé při pokojové teplotě; pomocí prstů užmolíme drobenku – žmolenku).

Pečeme ve vyhřáté troubě na 170 °C dozlatova.

Mezitím si připravíme krém. V troše mléka rozmícháme škrobovou moučku.

Ve zbytku mléka rozpustíme cukry a máslo. Do horké směsi vešleháme mléko se škrobem a za stálého míchání povaříme 2 minuty. Odstavíme a necháme vychladnout.

Šlehačku ušleháme dotuha a zvolna vmícháme do chladného vanilkového krému.

Koláče po upečení necháme na mřížce vychladnout. Poté je rozřízneme a naplníme krémem.

Ohodnoťte tento recept: 

119 hlasů

Další recepty Celý díl