Maso

Galantina z husích jater s pomerančovou omáčkou

Galantina je skutečná pochoutka, která patří na slavnostní stůl. Určitě ji připravujte den před podáváním.

10−12 porcí

1 kuře (cca 1,5 kg)
200 g husích jater
150 g čerstvých žampionů
300 g mletého vepřového bůčku
100 g másla
2 žloutky
200 ml bílého portského vína
100 ml koňaku
muškátový oříšek
mleté nové koření
mletý bílý pepř
mletý zázvor
sůl
3 lžíce práškové želatiny

Kuře vykostíme, vytvarujeme z něj plát, který položíme na potravinářskou folii, osolíme, opepříme, zakápneme koňakem.

Žampiony oloupeme, zbavíme nožiček a nakrájíme je na malé osminky. Játra očistíme a nakrájíme na malé kousky a koňakem.

V pánvi na rozehřátém másle osmahneme žampiony, játra, ochutíme mletým bílým pepřem, zakápneme koňakem a odstavíme.

Mleté maso smícháme s játrovou směsí, zapracujeme žloutky, bílé portské vino a koření.

Kuřecí plát zlehka poprášíme želatinou, navršíme masovou fáš, dobře zarolujeme a pevně utáhneme do folie. Zabalíme ještě do alobalu, vložíme do vodní lázně a ve vyhřáté troubě pečeme při 160 °C 1−1,5 hodiny.

Galantinu necháme vychladit, podáváme ji nejlépe až druhý den s pomerančovou omáčkou.

Pomerančová omáčka

2 pomeranče
250 ml červeného vína
1 hvězdička badyánu
100 g brusinkového kompotu
1 lžička dijonské hořčice
2 cl rumu
1 citron
sůl

Pomerančovou kůru z jednoho pomeranče nakrájíme na „Juliene“ a krátce povaříme ve šťávě ze dvou pomerančů a společně s červeným vínem a badyánem zredukujeme na omáčkovou konzistenci. Promícháme s brusinkovým kompotem, hořčicí, citronovou šťávou, rumem, dochutíme solí a dáme vychladit.

Galantina z husích jater s pomerančovou omáčkou