Maso

Hovězí žebra v pivní marinádě se zelným salátem

Kdo rád obírá maso od kosti, je to ten pravý pokrm. A je to velká dobrota.

4−6 porcí

2 kg hovězích žeber
mletý pepř
sůl
100 ml slunečnicového oleje
3 litry vody
8 bobkových listů
8 kuliček nového koření
16 kuliček celého pepře

Marináda

10 stroužků česneku
2 snítky rozmarýnu
svazek tymiánu
100 ml slunečnicového oleje
3 lžíce dijonské hořčice
2 lžičky mletého chilli
2 lžičky mletého zázvoru
3 lžíce medu
2 citrony
500 ml 10° piva
pepř
sůl

Žebra osolíme, opepříme a potřeme lehce olejem. Prudce ze všech stran opečeme.

Do vody přidáme bobkový list, nové koření, sůl a celý pepř. Přivedeme k varu a vaříme asi 15 minut. Poté do várky vložíme opečená žebra a ztlumíme příkon. Vaříme asi 1 hodinu až je maso téměř měkké. Poté vyjmeme a necháme zchladnout.

Česnek utřeme se solí a smícháme dohromady s nadrhnutým tymiánem, nasekaným rozmarýnem, olejem, hořčicí, chilli, mletým zázvorem, medem, citronovou šťávou a pivem.

Žebra dobře potřeme s marinádou a pečeme ve vyhřáté troubě na 175 °C asi 30 minut.

Zelný salát s koriandrem

500 g kysaného zelí
1 svazek koriandru
1 lžička mletého římského kmínu
2 lžíce medu
1 citron
3 lžíce olivového oleje

Z kysaného zelí vymačkáme šťávu. Přidáme sekaný koriandr, mletý římský kmín, med, šťávu z citronu, olivový olej a dobře promícháme.

Ohodnoťte tento recept: 

20 hlasů

Další recepty Celý díl