Moučníky a cukroví

Křehký hruškový koláč s mandlemi

Křehký a voňavý podzimní koláč zachutná jisto jistě každému milovníkovi sladkostí.

těsto

130 g másla
150 g cukru
1 vanilkový cukr
kůra z půlky citronu
1 lžíce citronové šťávy
1 vejce
1 lžíce mléka
špetka soli
250 g hladké mouky

náplň

700 g tvrdších hrušek
1 vanilkový cukr na posypání
100 g meruňkového džemu
50 g mandlí

Hodinu před přípravou si nachystáme všechny ingredience, aby získaly pokojovou teplotu.

Změklé máslo pokrájíme a spolu s oběma cukry, citronovou kůrou a šťávou vyšleháme mixerem do pěny. Vmícháme vejce, mléko, sůl a hladkou mouku. Těsto rozetřeme do kulaté pečicí nádoby a vložíme do lednice nejméně na půl hodiny.

Hrušky oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na tenké plátky, které úhledně vyskládáme na vychlazené těsto. Posypeme cukrem a pečeme ve vyhřáté troubě na 200 °C asi 35 minut. Horký koláč potřeme meruňkovou marmeládou a posypeme nasucho opraženými mandlemi. Necháme vychladnout a podáváme.

Ohodnoťte tento recept: 

89 hlasů

Další recepty Celý díl