Salát a pěna z chřestu s chilli krevetami a mandlovým sněhem
Ochutnejte oba chřesty najednou! Jejich ojedinělou chuť doplní pikantní krevety a křehký, na jazyku rozplývající se mandlový sníh neboli meringue či bezé.
4−6 porcí
200 g zeleného chřestu
250 g měkkého tvarohu
100 ml 33% smetany
1 citron
pažitka
muškátový oříšek
200 g bílého chřestu
olivový olej
estragonový ocet
sůl
Ze zeleného chřestu odkrojíme dřevnaté konce, neškrábeme jej, nakrájíme na drobná kolečka. Hlavičky ponecháme stranou.
Kolečka smícháme s tvarohem, dotuha vyšlehanou šlehačkou, ochutíme citronovou kůrou a šťávou, sekanou pažitkou, muškátovým oříškem a solí.
Bílý chřest oškrábeme a odřízneme dřevnaté konce. Škrabkou na brambory naškrábeme z chřestových nožiček dlouhé plátky, promícháme s hlavičkami zeleného chřestu, ochutíme olivovým olejem a estragonovým octem.
300 g tygřích krevet
1 lžíce olivového oleje
1 chilli paprička
čerstvý estragon
Tygří krevety osmahneme na olivovém oleji, vmícháme nadrobno nakrájenou chilli papričku a nasekaný estragon.
meringue (bezé)
4 bílky
šťáva z půlky citronu
250 g krupicového cukru
50 g mletých mandlí
Citronovou šťávou vytřeme mísu, ve které budeme šlehat bílky. Tak se nám dobře odmastí.
Bílky nejprve zlehka vyšleháme, ne zcela dotuha, poté vešleháme citronovou šťávu a postupně vešleháváme i cukr a mleté mandle. Šleháme dotuha. Během šlehání šlehač nezastavujeme, až když je sníh pevný.
Těsto rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem a sušíme v troubě vyhřáté na 150 °C asi 40 minut (dorůžova). Studené bezé nalámeme.
Na talíř servírujeme porci tvarohové pěny, chřestového salátu, krevet a posypeme mandlovým sněhem.
Ohodnoťte tento recept: