Pivní chléb se špekem, cibulí a olivami
K dobré domácí šunce patří dobré pečivo. Pivní chléb je křupavý a věřte, že se po něm jenom „zapráší“.
1 kostka droždí
1 lžíce krupicového cukru
300 ml světlého 10° piva
0,5 kg hladké mouky
2 lžičky soli
1 lžička drceného fenyklu
1 lžička drceného kmínu
1 cibule
100 ml slunečnicového oleje
100 g černých oliv bez pecek
100 g sušené tyrolské šunky
Nejprve si osmahneme na kostičky nakrájenou cibulku na oleji.
Droždí rozmícháme s cukrem a vymícháme na kašičku, přidáme teplé pivo, mouku, sůl, drcené koření, osmaženou cibuli, na nudličky nakrájenou sušenou šunku a celé olivy. Vypracujeme kompaktní těsto, které zakryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout.
Z těsta vytvarujeme bochník, bagetu nebo jiné tvary, vložíme na plech vyložený pečicím papírem, necháme ještě 15 minut vykynout a pečeme ve vyhřáté troubě na 220 °C 15−20 minut dozlatova.
Ohodnoťte tento recept: