Moučníky a cukroví

Strouhaný koláč s tvarohem a čokoládovou polevou

Chutný a hutný koláč pro milovníky kakaa a tvarohu. Poleva má lehce rumovou příchuť, takže ho můžeme zařadit mezi ty svátečnější dezerty.

těsto

250 g másla
400 g hladké mouky
4 lžíce kakaa
1 prášek do pečiva
1 žloutek
2−4 lžíce mléka
1 lžíce rumu

tvarohová náplň

750 g polotučného tvarohu
200 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
1 žloutek
1 lžíce vanilkového pudinku
(mléko podle potřeby)
tuhý sníh ze 2−4 bílků

poleva

80 g másla
100 g moučkového cukru
1 lžíce kakaa
2 lžíce rumu
2 lžíce vařící vody

Změklé máslo se vypracuje s ostatními ingrediencemi v hladké těsto. Polovinu těsta vmačkáme do pečicí nebo dortové formy. Druhou část těsta ponecháme v lednici.

Tvaroh smícháme s cukrem, vanilkovým cukrem, žloutkem a pudinkovým práškem. Z bílků vyšleháme sníh a vmícháme do tvarohu. Náplň rozetřeme na připravený korpus.

Druhou polovinu těsta nastrouháme na tvarohovou vrstvu a pečeme ve vyhřáté troubě na 170 °C asi 40 minut. Necháme zchladnout a zalijeme čokoládovou polevou (postup viz níže), kterou necháme ztuhnout a podáváme.

Poleva: Změklé máslo vymícháme s cukrem, kakaem, rumem a vařící vodou do hladké polevy.

Ohodnoťte tento recept: 

261 hlasů

Další recepty Celý díl