Sýry

Sýrová "pesto" roláda

Roláda je jemné, velejemné chuti, je to takový sváteční předkrm, který pěkně vypadá a perfektně se hodí k listovým salátům a bílému pečivu. Příprava není náročná, jak by se mohlo zdát. S výběrem ingrediencí do tvarohové náplně můžete směle variovat, vyzkoušejte kombinaci např. vlašských ořechů a broskví, nebo bylinek a piniových oříšků atd.

20 plátků eidamu
20 stejně velkých plátků šunky
500 g žervé
100 g zakysané smetany
200 g másla
150 g vypeckovaných černých oliv
pesto (lze koupit i hotové)
100 g piniových oříšků nebo slunečnicového semínka
hrst bazalky
3–4 stroužky česneku
4 lžíce olivového oleje
bílý pepř
sůl

1. Nejprve si připravíme pesto. Bazalku posekáme, česnek pokrájíme a spolu s piniovými oříšky a lžící olivového oleje dáme do mixéru a rozmixujeme. Po lžičkách přidáváme postupně zbylý olej, dokud nevznikne hladká, bazalková omáčka. Osolíme a opepříme.

2. Změklé máslo vyšleháme se žervé, zjemníme zakysanou smetanou, vmícháme pokrájené olivy a podle chuti osolíme a opepříme, vložíme do lednice.

3. Rozprostřený alobal na pečícím plechu potřeme tenkou vrstvou olivového oleje a naskládáme na něj sýrové plátky tak, aby přes sebe lehce přesahovaly, vložíme do vyhřáté trouby. Sýr pěkně změkne a spojí se. Po vyjmutí z trouby ho necháme vychladnout a sýrový plát z alobalu sejmeme.

4. Na sýrový plát rovnoměrně rozetřeme fáš ze žervé, pokapeme pestem a poklademe plátky šunky a zavineme.

5. Roládu zabalíme do alobalu nebo kuchyňské fólie, pěkně utáhneme v úhledný váleček a necháme alespoň 24 hodin ztuhnout v lednici.

6. Roládu krájíme šikmými řezy na plátky, které na talířku pokapeme pestem, podáváme se zeleninovými saláty a pečivem.

Ohodnoťte tento recept: 

44 hlasů

Další recepty Celý díl