Maso

Selečí pečínka – Spanferkelbraten

A máme tady bavorskou klasiku, v každé rodině a restauraci připravovanou s radostí a na mnoho způsobů. K pečínce podáváme houskový knedlík, podléváme šťávou.

10 porcí

1 selátko o váze 4−5 kg
5 mrkví
5 stonků řapíkatého celeru
3 cibule
1 palička česneku
200 g másla
6 bobkových listů
kmín
sůl
středně pálivá německá hořčice
1 l hovězího vývaru

Selátko naporcujeme a kůži nařežeme, osolíme, okmínujeme a na stranách bez kůže potřeme hořčicí.

Zeleninu nakrájíme nahrubo a na másle ji opečeme dozlatova, přidáme bobkový list a kmín.

Maso vyskládáme do pekáče, pokryjeme opečenou zeleninou, podlijeme silným hovězím vývarem a při 175 °C pečeme doměkka.

Vypečenou šťávu z masa a zeleniny scedíme, vydusíme, dochutíme hořčicí a případně solí.

Podáváme s houskovým knedlíkem, přeléváme šťávou.

Houskový knedlík

6 porcí

2 starší rohlíky
350 g polohrubé mouky
1 kypřicí prášek do pečiva
2 lžičky soli
2 vejce
200 ml sodovky

Rohlíky nakrájíme na kostičky a můžeme je na pánvi nebo v troubě ještě vysušit.

Mouku smícháme s práškem do pečiva, solí, vejci a sodovkou. Vymícháme hladké těsto, do kterého vpracujeme rohlíkové kostičky, a necháme dvacet minut odležet.

Pomocí navlhčených rukou vytvarujeme dvě šišky, které ihned vhodíme do vroucí osolené vody. Nelekneme se, těsto není tuhé, pracujeme s lehkostí, avšak rychle. Vaříme dvacet minut, v polovině doby varu knedlíky otočíme. Po vyjmutí krájíme na plátky.

Ohodnoťte tento recept: 

17 hlasů

Další recepty Celý díl