Maso

Pečený bůček s houbovou nádivkou a lepenicí

Chudé rodiny jedly k obědu kdysi jen lepenici, Ondra pokrm doplnil o bůček plněný lesními houbami.

4 porce

2 lžíce sádla
1 menší cibule
300 g čerstvých hub
2 vejce
1 kg vepřového bůčku bez kosti
4 stroužky česneku
mletý pepř
kmín
sůl
voda na podlití

Na sádle opečeme nadrobno nakrájenou cibuli dosklovata, přidáme kmín a nakrájené houby, dobře opečeme, odstavíme a vmícháme vejce.

Bůček na straně kůže nařežeme do mřížky a prořízneme do něj kapsu.

Česnek utřeme se solí a maso potřeme, případně ještě osolíme, opepříme a pokmínujeme.

Kapsu naplníme houbovou smaženicí a spíchneme. Vložíme do pekáče, podlijeme vodou a pečeme při 170 °C doměkka a dozlatova. Upečený bůček krájíme na plátky a podáváme s lepenicí nebo chlebem.

Lepenice

4 lžíce sádla
1 velká cibule
500 g kysaného zelí
1 kg vařených brambor bez slupky (typ B)
sůl

Na sádle opečeme nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova a polovinu ponecháme stranou. Na polovině zbylé cibule v pánvi opečeme zelí. Zelí na cibulce vmícháme k čerstvě uvařeným bramborám (vaříme v osolené vodě s kmínem) a dobře rozšťoucháme, podle chuti osolíme. Lepenici podáváme jako přílohu s osmaženou cibulkou nebo může jíst samotné třeba s kyselou okurkou.

Ohodnoťte tento recept: 

30 hlasů

Další recepty Celý díl