Polévky

Čočková polévka se slaninou a chlebovými krutony

Připomínáme recept na tradiční čočkovou polévku, lahodnou a vydatnou!!!

4−6 porcí

2 hrsti čočky
voda na namočení čočky
½ lžíce sádla
50 g selské slaniny
1 malá cibule
4 stroužky česneku
1 lžíce hladké mouky
2 bobkové listy
4 kuličky nového koření
asi 1,2 l vody
mletý pepř
majoránka
sůl

Na podávání

2 krajíce chleba
sádlo

Na lžíci sádla vypečeme slaninu nakrájenou na kostičky, osmahneme nakrájenou cibuli a česnek (dva stroužky), opranou čočku, zasypeme lžící hladké mouky, osmahneme, zalijeme studenou vodou, přidáme koření a za stálého míchání přivedeme k varu. Příkon tepla ztlumíme a pozvolna vaříme, až je čočka měkká. Poté polévku dochutíme dvěma stroužky česneku utřeného se solí, opepříme, vmícháme majoránku, popřípadě dosolíme.

Polévku podáváme s kostkami chleba opečenými na sádle.

Ohodnoťte tento recept: 

57 hlasů

Další recepty Celý díl