Ryby a mořské plody

Treska s chřestem, bramborovými rösti a smetanovo-cibulovou omáčkou

Treska je dalším pokladem Norského a Barentsova moře, přináší nám velmi chutné bílé maso s minimálním obsahem tuku.

800 g filetu z tresky
sůl
mletý pepř
máslo

Rösti

4 brambory
1 lžíce soli
mletý pepř
máslo

Oškrábané syrové brambory nahrubo nastrouháme, v míse smícháme se solí a necháme 20 minut odležet, až se z brambor vytáhne voda. Brambory vymačkáme, přendáme na utěrku a vymačkáme zbytek vody. Brambory namačkáme do máslem vytřeného okruží a pečeme při 180 °C 40 minut.

Chřest

20 ks zeleného chřestu
sůl
mletý pepř
máslo
trochu olivového oleje
citronová šťáva

Na lžíci másla a pár kapách olivového oleje opečeme očištěný chřest, osolíme a zakápneme citronovou šťávou.

Omáčka

1 šalotka
máslo
1,5 dl bílého vína
4 dl smetany
1 dl zakysané smetany
plocholistá petrželka

Šalotku nakrájíme na klínky a opečeme ji na másle dosklovata, zalijeme bílým vínem, smetanou, vmícháme zakysanou smetanu, osolíme a opepříme, 10 minut provaříme, redukujeme na omáčkovou konzistence, na závěr vmícháme nasekanou petrželku.

Ohodnoťte tento recept: 

6 hlasů

Další recepty Celý díl